Avanpremieră la Ziua Românilor de Pretutindeni

Avanpremieră la Ziua Românilor de Pretutindeni

Luni, 15 mai, începând cu orele 17:00, în sala  “Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului, va avea loc  expoziţia “Românii din jurul României”, eveniment ce reprezintă o avanpremieră la Ziua Românilor de Pretutindeni (28 mai 2017). 

Expoziţia, care cuprinde fotografii ce oglindesc fragmente identitare ale comunităţilor româneşti din Bucovina, Herţa, Marmureşul din dreapta Tisei, sudul Basarabiei (Ucraina), Basarabia (Republica Moldova), Transnistria de Nord, Transnistria de Sud, Bulgaria (Valea Dunării), Timoc, Voivodina (Serbia), Ungaria, este deschisă în perioada 15 – 30 mai 2017.

Acest eveniment este organizat în contextul legii nr. 299/2007, când  Parlamentul României  a instituit Ziua Românilor de Pretutindeni, consfinţind astfel apartenenţa românilor din afara graniţelor actuale la viaţa poporului român, ca parte integrantă a acestuia. Prin această lege,  s-a stabilit ca aceasta zi naţională să fie sărbatorită în ultima duminică a lunii mai.

Expoziţia “ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI”  reprezintă o pătrundere, prin intermediul imaginilor, în universul comunităţilor de români din vecinătatea imediată a ţării noastre. Sprijin în acest sens a fost oferit de către: Gheorghe Marina (Slatina, Maramureşul istoric), Vasile Bâcu (Cernăuţi), Dan Bârcea (Viena), Vasile Şoimaru (Chişinău), Dorin Lozovanu (Chişinău), Emil Ţîrcomnicu (Bucureşti),  Iulia Modiga (Bucureşti), Dușan Pârvulovic (Negotin), Liviu Stamin (Vîrșet). De asemenea, expoziţia aduce aproape de privitorul român de pretutindeni fotografii din arhivele revistei “Foaia românească” din Jula şi a  Institutului “Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate din Bucureşti.

Evenimentul este organizat de Institutul “Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate, în parteneriat cu Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina şi Asociaţia Europeană de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu”.