Bal la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”din Giula

Bal la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”din Giula

Balul „Mărțișor” a avut loc sâmbătă, 12 martie, la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, din Giula (Ungaria).Din programul Balului „Mărțișor” au făcut parte cântece de primăvară, în română, dar și în maghiară, interpretate de corul liceului, sub conducerea celor doi dirijori –  Adrian Bughi și Gheorghe Pătcaș. Au urmat dansuri din diferite zone folclorice ale românilor din Ungaria: dansuri din Aletea și Micherechi, dar și dansuri maghiare din Mezőség, interpretate de elevi îmbrăcați în costume populare.

 Ansamblul de dansuri populare al liceului, sprijinit de Centrul de Documentare și Informare al AȚRU și coordonat de Prof. Mihai Cerhati și coregraful Ioan Andrei Nedro, a participat la numeroase festivaluri și concursuri, din Ungaria și România, unde a primit multe premii. În finalul programului oficial, elevii claselor mai mici, pregătiți de doamna învățătoare Tünde Cora Cefan, i-au încântat pe participanți cu o fantezie muzicală, intitulată „Bucurie”.

La evenimentul organizat de Școala Generală din Giula au fost prezenți Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, cadre didactice, elevi, părinți, Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Traian Cresta, Reprezentantul comunității românești în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Părintele Iacob Bupte, de la Parohia Micălaca Veche 2, din Arad, Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și gazda acestei manifestări, Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul-Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Edit Sós, Președintele Fundației „Pro Discipulis” a Liceului Românesc din Giula, Prof. Farkas Jenő și Florin Ciobanu, de la Universitatea ELTE, din Budapesta, anunţă www.basilica.ro.

Oaspeții, care au sosit la Giula cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au fost primiți anterior la Centrul Eparhial, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.