Bogdan Aurescu: Menținem în atenție situația școlilor în grafie latină din Transnistria

Bogdan Aurescu: Menținem în atenție situația școlilor în grafie latină din Transnistria

Este foarte important să subliniez din nou angajamentul continuu al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, chiar dacă Summitul de la Riga nu a adus acele rezultate vizionare, pe care şi noi şi Republica Moldova, şi poate şi alte state le-au sperat. Totuşi, perspectiva europeană a Rep. Moldova nu o poate lua nimeni Rep. Moldova, pentru că ea intră în codul genetic al cetăţenilor Rep. Moldova”, a subliniat Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă susținută pe 17 iunie la Chișinău, alături de omologul său, Natalia Gherman.Cu acest prilej, oficialul român a readus în atenție situația școlilor cu predare în limba română din regiunea tranistreană: “Menținem în atenție situația școlilor în grafie latină, a școlilor românești din Transnistria”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu,

Ministrul se află zilele acestea în Rep. Moldova pentru a marca cei cinci ani de Parteneriat Strategic pentru integrare europeană între România şi Rep. Moldova, dar și pentru a inaugura Centrul de Informare al României la Comrat.

Am deschis Centrul de Informare al României pentru a promova cunoașterea limbii române în entitatea găgăuză, unde am discutat cu doamna bașcan Vlah și despre importanța proiectelor comune și despre extinderea proiectului SMURD, care este un proiect de succes”, a mai subliniat Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat, în declarația sa, importanţa pe care o are consolidarea voinţei politice a Chişinăului de avansare pe direcţia procesului de reformă, prin aplicarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb: “Este nevoie să menţină ritmul de execuţie a proiectelor de anvergură bilaterale pe care le-am declanşat deja, mai ales cele cu caracter energetic: continuarea gazoductul Iaşi-ungheni, dar şi liniile de conectare electrică, care sunt în curs de proiectare Foarte importantă: menţinerea acestui angajament pentru implementarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb”.

În ceea ce priveşte Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, Aurescu a amintit bilanțul realizărilor: am avansat pe mari proiecte de interconectare, energie, gazoductul Iaşi-Ungheni, asistenţă nerambursabilă, proiectul SMURD, asistenţă pentru dezvoltare. Am avut în aceşti cinci ani o cooperare sectorială foarte importantă, iar Acordul de Liber Schimb produce deja efecte.