Conceptul Curții Internaționale împotriva Terorismului, lansat de România și Spania, primit cu...

Conceptul Curții Internaționale împotriva Terorismului, lansat de România și Spania, primit cu interes de Kuveit

DISTRIBUIȚI

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut duminică, 27 septembrie, o întrevedere cu vice-premierul şi ministrul de Externe al statului Kuweit, Sabah Al-Khalid Al-Hamad Al-Sabah, la New York, în marja participării la lucrările Adunării Generale a ONU.

Întrevederea se înscrie în demersurile de consolidare a dialogului bilateral şi de dinamizare a relaţiilor economice şi sectoriale, fiind o continuare a discuţiilor avute în februarie 2015, la Munchen, cu ocazia participării la Conferinţa Internațională de Securitate.

În cadrul întâlnirii a fost evocată excelenta tradiţie de cooperare dintre cele două ţări, atât la nivel bilateral, cât şi multilateral. Cei doi oficiali au convenit, la initiativa ministrului român, asupra organizării unei vizite a demnitarului kuweitian la Bucureşti în cel mai scurt timp. Cu acest prilej va fi lansată Comisia bilaterală de Cooperare Politică, prezidată de cei doi miniștri de Externe, înființarea acestei comisii fiind decisă cu prilejul vizitei prim-ministrului Victor Ponta în statul Kuweit, la 4 mai 2015. Ministrul kuweitian a exprimat intenția de a efectua vizita cât mai curând, urmând a fi însoțit de reprezentanți ai Kuwait Investment Authority și ai sectorului privat, pentru a explora și fructifica posibilitățile de investiții și de afaceri din România.

Ministrul român a subliniat importanța realizării investițiilor kuweitiene în România, respectiv a identificării proiectelor economice bilaterale comune. În acest scop, Bogdan Aurescu a propus reluarea lucrărilor Comisiei Mixte pentru Cooperare Economică, pe fondul tendinței pozitive a nivelului schimburilor economice, care a cunoscut o creştere de 137% în primele şase luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, cei doi demnitari au făcut o evaluare a situaţiei din Orientul Mijlociu, cu accent pe situația din Siria, efectele soluționării dosarului nuclear iranian. Şeful diplomaţiei române a apreciat rolul echilibrat, moderat deţinut de statul Kuweit în dezvoltările regionale.

La rândul său, ministrul kuweitian a apreciat în mod deosebit rolul României în Orientul Mijlociu, țara noastră având o tradiție bogată a relațiilor cu statele regiunii, precum și o înțelegere clară și profundă a cauzelor fenomenelor și crizelor regionale, putând – în viziunea sa – să contribuie la soluționarea acestora.

În contextul abordării de către cei doi oficiali a eforturilor de combatere a fenomenului terorist, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat conceptul Curții Internaționale împotriva Terorismului, lansat de România și Spania, inițiativa fiind primită cu interes de omologul kuweitian.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.