Acasă Cultura / Culte Concert susținut de formația camerală „Trio Florescu – Fernandez” la ICR Budapesta

Concert susținut de formația camerală „Trio Florescu – Fernandez” la ICR Budapesta

Un recital de muzică de cameră, al cărui obiectiv principal este promovarea muzicii clasice și valorificarea patrimoniului cultural românesc, va avea loc joi, 4 august 2022, ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta. Concertul va fi susținut de formația camerală „Trio Florescu – Fernandez” (Monica Florescu – pian,Makcim Fernandez Samodaiev – violoncel și Rafaela Fernandez Samodaiev – vioară).

Al treilea concert din seria de evenimente cu muzică de cameră organizată de ICR Budapesta va prezenta fațete diferite ale aceluiași concept, cu un program diferit, menit să promoveze cultura română prin compoziții contemporane de muzică clasică.

Trio Florescu – Fernandez este o formație camerală înființată în anul 2018. Din pasiunea comună pentru muzică, la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev și a pianistei Monica Florescu, în anul 2015 a prins viață un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte „full house” organizate în fiecare lună. Proiectul își propune și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind precedată de explicații scurte și repere istorice. Invitații sunt muzicieni consacrați din România și din străinătate, precumviolonistul sud-coreean Edwin Kim (Austria), pianista Ana Popovici (Germania) și alții.

Monica Florescu este pianista cu o traiectorie amplă în domeniul interpretării muzicale, cunoscută ca pianist concertist, dar și ca muzician de cameră. La 8 ani a debutat pe scena Ateneului Român ca laureată a concursurilor naționale. Absolventă a două Universități de Muzică (din București și din Anvers, Belgia), și-a desfășurat activitatea în decursul anilor în mai multe țări, precum Belgia, România și Mexic. Monica Florescu este o prezență constantă a unor săli de concerte precum „Palais des Beaux Arts” și „Flagey” la Bruxelles, „De Bijloke” Gent și „De Singel” Anvers în Belgia, CNA Mexico City (Centro Nacional de las Artes), Teatro Esperanza Iris, Tabasco și Teatro J. Clavijero din Veracruz, Mexic. Din anul 2015 este membră a Filarmonicii de Stat Sibiu, în calitate de solistă instrumentistă.

Makcim Fernandez Samodaiev este violoncelistul belgian de origine ruso-cubaneză, absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia, cu diploma în „Interpretare Muzicală – Violoncel” și specializare ca „Solist concertist”. A concertat în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Elveția, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic și China, unde a sustinut concerte în săli de renume precum: BOZAR (Palais des Beaux Arts) și Flagey în Bruxelles; De Bijloke în Gent; De Singel în Anvers, Belgia; CNA (Centro Nacional de las Artes) și Palacio de Bellas Artes din Mexico City. În 2015 s-a stabilit la Sibiu și a devenit solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu. Un an mai târziu, împreună cu pianista Monica Florescu, a creat Stagiunea Camerală „Florescu–Fernandez & Friends”, un proiect independent și unic în Sibiu.

Rafaela Fernandez Samodaiev s-a născut în Belgia, Anvers. La vârsta de 6 ani s-a mutat cu familia ei în România, mergând în clasa pregătitoare la liceul de muzica George Enescu din București. Sub îndrumarea profesoarei Olivia Papa a descoperit pasiunea pentru vioară și a participat la mai multe concursuri de interpretare muzicală, unde a câștigat numeroase premii. Rafaela a continuat studiile muzicale cu profesoara Wonji Kim Ozim din Salzburg, Universitatea Mozarteum, într-un mediu online, mergând de câteva ori pe an în Salzburg unde a participat și la un masterclass la „Castle Zell an Der Pram”.