La secțiunea Zilele României din cadrul Festivalului KotorArt 2022 organizat la Mănăstirea Sfântul Nicolae Franciscan din orașul Prcanj (municipalitatea Kotor) din Muntenegru, a avut loc lansarea versiunii în limba engleză a „Istoria familiei Verona” („Hystory of Verona Family”), apărută la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I” .
La eveniment au participat ambasadorul Muntenegrului la Vatican, prof. dr. Antun Sbutega, și ambasadorul României în Muntenegru, Viorel Ardeleanu. Invitați speciali au fost ambasadorii Italiei, Herțegovinei și Albaniei în Muntenegru.
Evenimentul a fot deschis de ambasadorul României în Muntenegru, Viorel Ardeleanu, care a mulțumit auditoriului și familiilor Verona și Sbutega, familii legate atât prin sânge, cât și prin tradiție, dar și organizatorilor Kotor Art Festival, pentru marcarea amintirii artistei române care a avut o viață retrasă, aproape ascetică, influențând prin harul ei propriul destin, dar și al celor din jurul său.
Fostul ambasador al Muntenegrului la Vatican și în Italia, dr. Antun Sbutega, a prezentat o serie de detalii istorice din viața familiei Verona.
Dr. Arthur Verona – descendent al Idei Verona și bine cunoscutului pictor Arthur Verona (fratele Idei Verona) – și soția acestuia, Violeta, au prezentat cartea “History of the Verona Family”, scrisă de ei după o foarte serioasă documentare și au recitat versuri în limba română.
„Cartea „Istoria familiei Verona” este o piesă a puzzle-ului care reprezintă istoria europeană de-a lungul a 800 de ani, urmărind valori familiale bazate pe credință, curaj, romantism și cavalerism, noblețe și onoare, suișuri și coborâșuri, arte și comerț, speranță și loialitate. Trecutul evocat în paginile acestei cărți este un adevăr european recunoscut, construit pe eroism, familie, iubire și unitate. Lucrarea a fost concepută pentru a explora diferite perioade istorice, din 1205 până în prezent. Este un concept documentar și inovator, care prezintă multe nume cunoscute ale familiei Verona dintr-o serie de domenii: navigație, comerț, medicină, arhitectură, drept, pictură, poezie și multe altele. Realizarea cărții a implicat dedicarea continuă pentru cercetare și documentare, inspirația Violetei Verona și contribuția creativă și originalitatea lui Arthur Verona, precum și istoria strămoșilor săi și moștenirea descendenților acestei familii.
Totodată a fost organizată o noapte de poezie pentru omagierea poetei Ida Verona, artistă româncă născută la Brăila, care provenea dintr-o veche familie venețiană din Kotor și care și-a petrecut o bună parte din viață în Muntenegru.
După cum știm: „Tot ce a fost, este istorie…”, dar mai presus de toate, motto-ul familiei va dăinui: „HONOR ANTE GLORIAM” (”Onoare înainte de glorie”).
Casa pictorului Arthur Verona, cel căruia Regina Maria i-a încredinţat pictarea Capelei Castelului Bran, se află în oraşul Herţa, în apropiere de Cernăuți.