Concursul CENTENAR CREATIV

Concursul CENTENAR CREATIV

Muzeul Național Cotroceni a lansat joi, 12 iulie 2018, concursul de design de obiect CENTENAR CREATIV, o competiție dedicată aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Acest proiect continuă și dezvoltă concursul „Cotroceni Creativ”, inițiat de Muzeul Național Cotroceni în 2017, o benefică și valoroasă colaborare cu reprezentanții industriilor creative.CENTENAR CREATIV oferă posibilitatea artiștilor să intre în dialog cu instituțiile culturale și să aducă o perspectivă nouă asupra modalităților de comunicare și de promovare a patrimoniului. Cele cinci muzee partenere – Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia, Complexul Muzeal Național “Moldova” Iaşi și Muzeul Judeţean de Istorie Braşov – vor pune la dispoziția concurenților o selecție de elemente relevante pentru Centenarul Marii Uniri, care provin din patrimoniul lor, invitând artiștii să se inspire din acestea și să creeze produse reprezentative pentru istoria noastră.

Juriul CENTENAR CREATIV este format din specialiști din domeniile de dezvoltare ale acestui proiect – design de obiect, design grafic, muzeologie, management cultural: Mihnea Ghilduş, designer de produs şi fondator Dizainăr; Anca Dragu, designerul brandului Una ca luna şi câştigător „Cotroceni Creativ”; Andrei Borțun, inițiatorul Romanian Design Week, Oana Ioniţă Năsui, manager cultural şi fondator Formare Culturală; Liviu Sebastian Jicman, director general Muzeul Naţional Cotroceni; Dan Pierșinaru, fondator Autor și Materia.

Participanții se pot înscrie în concurs până la data de 26 august 2018, online, pe pagina dedicată de pe www.institute.ro. Jurizarea se va face până pe data de 12 septembrie, când vor fi anunțați câștigătorii celor 6 premii în valoare de 9.000 de lei fiecare. Aceștia vor realiza o serie limitată a produselor, care va fi promovată prin microexpoziţii organizate de partenerii implicaţi în proiect, în lunile octombrie și noiembrie. De asemenea, obiectele declarate câștigătoare vor fi comercializate la magazinele de prezentare ale muzeelor partenere.

Mai multe detalii găsiți în Regulamentul concursului și în Brieful publicate pe site-ul muzeului, www.muzeulcotroceni.ro, la secțiunea Proiecte.