Concursul tematic „Cunoaşte România!” – Etapele locale

Concursul tematic „Cunoaşte România!” – Etapele locale

Etapele locale ale Concursului Tematic de Limbă, cultură şi civilizație românească „Cunoaşte România!”, ediția a IV-a, se află în plin proces de desfăşurare de-a lungul lunii noiembrie a acestui an. Etapa finală va avea loc la Madrid în luna decembrie şi va reuni echipele câştigătoare ale etapelor locale. Activitățile se înscriu în seria de evenimente organizate pentru marcarea unui deceniu de funcționare a Proiectului de Limbă, Cultură şi Civilizație Românească, proiect inițiat de Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Ştiințifice din România, prin intermediul Institutului Limbii Române.

Concursul tematic “Cunoaşte România!”, este organizat de către Asociația Rumes Europa din Spania şi Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni în colaborare cu Institutul Limbii Române din Bucureşti şi Digi Mobil Spania.

Două dintre cele opt etape locale s-au desfăşurat deja în zonele Castilla la Mancha, în oraşul Ciudad Real, sâmbătă, 5 noiembrie, la Muzeul Lopez Villaseñor şi, de asemenea, în Andaluzia, în oraşul Berja – Almeria, duminică, 6 noiembrie 2016, la Sala de Expoziții a Primăriei. Urmează să aibă loc edițiile din Benidorm – 19 noiembrie, în Sala de Festivități a Primăriei, orele 10 – 14.00, la Castellón de la Plana – 20 noiembrie, în Sala Centro Urbano Castellón, orele 16 – 20.00, la Guadalajara – 19 noiembrie în Sala Festivă din Centro Municipal Integrado, orele 11 – 14.00, la Zaragoza – 26 noiembrie, la Centrul Civic Delicias, începând cu orele 10.30, la Bilbao – 27 noiembrie, la Consulatul României, de la 11.00 la 14.30 şi la Madrid, sâmbătă, 26 noiembrie, începând cu orele 16.30 la sediul Ambasadei României. Ediția finală va avea loc, duminică 4 decembrie, la orele 11, la Centrul Cultural Sanchinarro, din Madrid.

Concursul se adresează copiilor români sau de origine română, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, rezidenți în oraşul şi localitățile apropiate locațiilor de desfăşurare acestuia. La concurs participă între 8 şi 12 echipe formate din câte patru concurenți care se vor întrece, răspunzând la întrebări de cultură generală despre România, într-o atmosferă ludică, caldă, competitivă, dar şi relaxantă în acelasi timp, grație alternării concursului cu momente artistice dedicate copilăriei şi țării noastre. Echipele care obțin punctaj maxim se vor clasifica pe primele trei locuri şi vor primi premii speciale, iar echipa desemnată câştigătoarea Locului I va participa la etapa finală de la Madrid, alături de celelalte echipe câştigătoare din toate zonelor participante, în luna decembrie a acestui an.

Pentru prezentare, organizatorii au invitat în scenă tinere talente ale comunității româneşti. Formatul concursului include participarea unui juriu alcătuit din personalități ale comunității noastre din fiecare regiune implicată şi studenți români la universitățile din zonă.

Pe lângă diplome şi diversele premii oferite concurenților de organizatori, constând în reviste, cărți de literatură pentru copii, dulciuri româneşti, albume de fotografii din România de la Editura Alcor, broşurile “Explorează grădina Carpaților” oferite de Autoritatea Națională pentru Turism din Bucureşti, premianții locurilor I, II şi III ale acestor ediții locale se vor putea bucura de premii speciale oferite de firma de telefonie mobilă Digi Mobil: telefoane si smartphone-uri Allview şi materiale promoționale DIGI. De asemenea, premianții vor primi pachete cu dulciuri oferite de firmele româneşti: Carmangerie Românească, premii speciale de la Maty Express, patru tablete oferite de Occidentul Românesc şi surprize oferite de EsTradicion Group- S.L, cărți în limba română oferite de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni şi Editura Niculescu din Bucureşti, revistele Doxi şi Terra de la editura CD Press, hărţi fizice şi administrative ale României oferite de Autoritatea Națională pentru Turism. Toți copiii participanți vor primii pachete cu dulciuri româneşti oferite de firmele Carmangeria Românească, Maty Expres şi Much More Market.

Rumes Europa aduce mulțumiri speciale profesorilor de Limbă, Cultură şi Civilizație Românească pentru implicarea în acest proiect, pentru profesionalismul, dedicația şi dăruirea de care au dat dovadă, felicită concurenții câştigători de la edițiile care deja au avut loc, urează mult succes concurenților aflați în competiție şi multe mulțumiri familiilor şi coordonatorilor regionali, de asemenea mulțumiri sponsorilor, dar şi colaboratorilor pentru organizare: Institutului Limbii Române, Departamentului Politici Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din Bucureşti şi Digi Mobil.