Congresul Spiritualității Românești, la Alba Iulia

Congresul Spiritualității Românești, la Alba Iulia

Cea de  XX-a ediție a Congresului Spiritualității Românești a început luni la Alba Iulia, în deschiderea oficială, Victor Crăciun, președintele Ligii Culturale Române făcând un bilanț al activității asociației pe care o conduce si mulțumindu-le românilor cernăuțeni care au binevoit să vină într-un număr mare.Mi-amintesc cu drag de momentele frumoase petrecute la Cernăuți… Dar am revenit acasă cu un gust amărui, întrucât aproape pe tot parcursul manifestării culturale din nordul Bucovinei la care am participat s-a vorbit, în mare parte, doar în limba ucraineană“, a menționat Victor Crăciun, citat de Bucpress.eu.

Din partea delegației cernăuțene cu un mesaj de salut a fost prezent Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, care i-a mulțumit lui Victor Crăciun și echipei sale din cadrul Ligii Culturale Române pentru eforturile depuse pe tot parcursul celor 20 de ani, organizând acest Congres.

Delegația comunității românești din Ucraina este reprezentată la actuala ediție a Congresului Spiritualității Românești de 8 delegați, lideri ai unor asociații romanești, în frunte cu domnul Ion Popescu, fost deputat în Rada Supremă, în cinci legislaturi. Domnul Tărâțeanu s-a referit în discursul său și la unele probleme pe care le au românii din regiunea Cernăuți.

Din partea primăriei orașului Alba Iulia cu un mesaj de salut a fost prezent vice-primarul Gabriel Pleșa. “Ne dorim din toata inima mai multă unitate și simțire. Sper din tot sufletul ca filmul istoriei să se repete și centenarul din 2018 să ne regăsească cu mai mulți români în hotarele firești ale României“, a spus Gabriel Pleșa.

Victor Crăciun a comunicat că acțiunea culturală are o susținere financiară parțială din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Congresul Spiritualității Românești de la Alba Iulia fiind o necesitate vitală a românilor de pretutindeni. „Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu și mai puțin guvernul. Consiliul județean Alba ne ajută într-o oarecare măsură și în mare parte primăria orașului Zlatna. În rest, totul facem cu forțele proprii împreună cu echipa noastră minunata“, a spus Victor Crăciun.