Acasă Cultura / Culte Consilierul pe probleme de cultură din Milano, impresionat de un român

Consilierul pe probleme de cultură din Milano, impresionat de un român

 „Casa delle Culture del Mondo” din Milano găzduieşte până pe 12 ianuarie o expoziţie de icoane a artistului român Bogdan Solomenco. Vernisajul a avut loc în 12 decembrie în prezenţa lui Novo Umberto Maerna, consilier cu mandat pentru cultură la Provincia Milano şi a actorului Enzo Iacchetti, cunoscut publicului ca prezentator al programului „Striscia la Notizia”.

Încântat de iniţiativă, consilierul Umberto Maerna a ţinut să participe la vernisaj, declarând că „Este o acţiune benefică. În primul rând pentru că ajută la cunoaşterea comunităţii româneşti şi se înscrie perfect în calendarul acţiunilor legate de sărbătorile de iarnă”.

Românul l-a avut ca invitat şi pe Enzo Iacchetti, actor de care-l leagă o prietenie strânsă. Pentru cei prezenţi, Iacchetti a povestit cum s-au cunoscut: „La Striscia primim tone de corespondenţă, dintre care multe cereri de ajutor ori declaraţii de toate felurile. La un moment dat am primit un desen în creion de la Bogdan care mă reprezenta pe mine şi care mi-a plăcut mult. I-am răspuns şi mi-a spus că pot să-i întorc favoarea cu un bilet la spectacolul cu care eram atunci în turneu la Treviso. De atunci ţinem legătura”.

Bogdan Solomenco are 29 de ani, este originar din Tulcea şi a terminat Universitatea de Artă „George Enescu” din Iaşi. Acum locuieşte la Sarmede (80 de kilometri nord de Veneţia) şi, pentru moment, nu se gândește la întoarcerea în ţară: „Sunt foarte mulţumit de această expoziţie, chiar dacă este o mică parte din ce fac eu. Nu mă aşteptam la un spaţiu aşa frumos”.

În discursul de prezentare, Bogdan a ţinut să explice o serie de particularităţi ale iconografiei, nevoie pe care spune că a simţit-o după ce a fost întrebat de nenumărate ori „de ce sfinţii nu zâmbesc în icoane” ori despre culorile folosite.