Copii români premiați de editura Rediviva la Cremona (Italia)

Copii români premiați de editura Rediviva la Cremona (Italia)

Asociatia italo-română Orizzonti Latini din Cremona a organizat a doua ediție a unei manifestări care tinde sa fie tradițională cu ocazia Zilei Naționale a României: premierea copiilor români care studiază în școlilele italiene si au rezultate bune la învățătură.

Un proiect pe care Asociația îl organizează împreună cu Inspectoratul Scolar din Cremona, prin datele pe care acesta le furnizează despre prezența acestor copii si rezultatele lor la invățatură.

Premierea a avut loc la joi 30 decembrie 2017 la Cremona la sediul Confartigianato,  în prezența a numeroși copii si ai părintilor acestora, public român si italian.

Silvica Simonca, profesor si președinte al Asociatiei, a precizat în deschiderea manifestării că această  initiativă își are o relevanță deosebită pentru acești copii care nu au o legătură cu țara lor de origine,  prin aceasta initiativă dorinta noastră este de a-i face să se simtă  ca sunt legați prin rădacinile lor de România, o țară cu o istorie si o cultura bogată. Prezența acestor copii în haine traditionale românesti, dovedeste dorința in primul rând a părinților de a pune în valoare traditia poporului român.

Din partea Inspectoratului Scolar din Cremona a fost prezent prof. Riccardo Trioni,  care a apreciat în mod deosebit ințiativa din partea comunității locale, a Asociatiei de a pune în valoare acești copii, care dovedesc nu doar rezultate bune la învățăturaă dar își manifestă și interesul pentru ce înseamnă țara lor de origine.

Evenimentul s-a bucurat de patronajul Consulatului General al României din Milano prin prezenta consulului Iulia Cupsa Kiseleff, care a transmis salutul insituției și aprecierea pe care Statul român o poartă acestor copii.

Violeta Popescu a spus ca acest proiect este unul îndreptat nu doar înspre promovarea culturii si literaturii românesti in Italia, cât și spre cea de a doua generatie de copii români crescuți sau născuti în Italia, care au nevoie să cunoască România si cultura ei, în acest sens publicațiile bilingve ale editurii (româno-italiene) fiind un instrument lingvistic si cultural important pentru acest copii.

În acest context prof. Riccardo Trioni – din cadrul Inspectoratului Scolar al zonei, a afirmat că:  “Rediviva este un proiect care îi ajută pe copiii români născuți în Italia să cunoască istoria și cultura Țării lor de origine”.

Prezența celei de a doua generații di copii români născuți sau crescuți în Italia este o realitate imporantă în cadrul comunității de români care se află pe teritoriul Italiei.

Din ultimile date statistice oficiale furnizate, rezultă că pentru anul 2015 un număr de 19.730 de copii români au cel puțin un părinte de orgine română  și un număr de 14.754 de copii provin din familii cu ambii părinți de origine română care trăiesc în Peninsulă.

Pe teritoriul Italiei sunt aproximativ 160.000 de copiii români care studiază în școlile italiene.

Astfel de inițiative realizate pe teritoriul Italiei vin să valorizeze prezenta și importanța celei de a doua generații de români în cadrul comunității.