Crăciun românesc la Lisabona

Crăciun românesc la Lisabona

Foto: ICR

Maria Răducanu se întoarce în această iarnă la Lisabona, însoțită de ghitaristul suedez Krister Jonsson. Cei doi întreprind în capitala lusitană, cu ocazia Crăciunului, un mini turneu pe care îl vor deschide marți 5 decembrie la ora 18.00 în biserica Santo António din Alfama cu un concert numit „Natal de Santo António“ (Crăciunul Sfântului Anton).

Două zile mai târziu, pe 7 decembrie la ora 19.00, cei doi muzicieni vor deschide Stagiunea Culturală Românească la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, cu concertul „Cânticos de natal“ (Colinde de Crăciun), ce va avea loc în Salonul Nobil al MNA.

Maria Răducanu şi Krister Jonsson vor oferi spectatorilor portughezi, în cele două concerte, o selecţie de piese româneşti tradiţionale, lor adăugându-li-se câteva titluri din repertoriul de fado, gen pe care îl abordează cu sensibilitate şi prospeţime de fiecare dată când li se oferă ocazia. Concertul de la MNA este organizat sub semnul aniversării, în 2017, a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia, fiind ultimul din ciclul celor 12 capitole ale creativității românești organizat de ambasada României la Lisabona și ICR Lisabona cu această ocazie. Intrarea la ambele concerte este liberă.

Această Stagiune Culturală Românescă de la Muzeul Național de Arheologie se va desfășura pe perioada expoziției „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic“ (28 noiembrie 2017 – 29 aprilie 2018) și este un program inițiat de ICR Lisabona și instituția gazdă, pentru a celebra centenarul Marii Uniri a românilor. Muzeul Național de Arheologie din Lisabona devine astfel în perioada menționată o a doua casă a românilor în Lisabona, o casă unde vor avea loc nu doar concerte, ci și saloane literare, colocvii etc.

Biserica Sfântul Anton, aflată în cartierul lisabonez Alfama, este ridicată pe locul în care s-a născut în anul 1191 Sfântul Anton de Lisabona, cunoscut în afara granițelor Portugaliei drept Sfântul Anton de Padova, protectorul copiilor, „Sfântul tuturor“ (Papa Leon al XIII-lea) și patron popular al Lisabonei. Este ținta unui pelerinaj anual dedicat foarte iubitului său patron, fiind consacrată în 1982 prin vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.

Muzeul Național de Arheologie din Lisabona ocupă una dintre aripile Mânăstirii Jerônimos, monument construit în primii ani ai secolului XVI de marele rege Dom Manuel I al Portugaliei și aflat pe lista UNESCO. Monumentul este vizitat de peste un milion de turiști anual, aflându-se într-unul dintre focarele culturale și turistice ale Lisabonei, Praça do Imperio din cartierul Belem.