Cristian Diaconescu: Este nevoie de o strategie integrată pentru românii care vor...

Cristian Diaconescu: Este nevoie de o strategie integrată pentru românii care vor să se repatrieze

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu atrage atenția că în următoarea perioadă ar trebui să ne așteptăm ca mii de români din Italia și Spania să se repatrieze și că este nevoie de o strategie integrată privind sprijinirea reintegrării lor, fără a fi puși în situația de a eluda legea. 

”Autorităţile de la Bucureşti reacţionează corect. Da, în situaţii speciale se iau măsuri excepţionale, iar controlul epidemiologic al celor care intră în România, inclusiv limitarea accesului, sunt decizii esenţiale” a scris Cristian Diaconescu pe pagina de Facebook.

”Dar nu avem voie să-i uităm pe cetăţenii români care sunt obligaţi să rămână în afara graniţelor. Sunt milioane, în zone de mare risc de infectare în întreaga Europă. Foarte mulţi dintre ei îşi pierd locul de muncă în Italia (şi atenţie privind Spania!). Nu au asigurări de sănătate, lucrează sezonier şi ar putea să-şi piardă într-o singură zi, resursele de supravieţuire. Şi discutăm de sute de mii de cazuri. O strategie integrată privind sprijinirea acestor cetăţeni trebuie să nu se limiteze numai la apelul de a nu se întoarce în ţară. Este nevoie de mult mai mult decât apelul la responsabilitatea fiecărui cetăţean aflat în zonele de risc. Oriunde s-ar afla, viața oricărui român contează. Trebuie să punem în aplicare de urgenţă măsuri pentru românii care au nevoie să se repatrieze fără a fi puşi în situaţia de a eluda legea!!!”, subliniază fostul ministru de Externe.