Acasă International Criza politică din Italia afectează zona euro

Criza politică din Italia afectează zona euro

Euro a scăzut la minimul ultimelor 20 de luni în contextul în care premierul italian Matteo Renzi a anunţat că va demisiona după respingerea amendamentelor constituţionale pe care le-a propus prin referendum, potrivit ZF.ro.

Premierul Italiei, Matteo Renzi, și-a anunţat decizia de a demisiona, după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse.

Duminică, italienii au fost chemaţi la urne pentru a aproba modificarea Constituţiei în sensul reducerii atribuţiilor Senatului şi a reconfigurării raportului de puteri între Guvernul central şi autorităţile regionale. Guvernul Matteo Renzi a propus reducerea numărului parlamentarilor, transformarea Senatului în cameră parlamentară reprezentând regiunile şi sporirea prerogativelor Camerei Deputaţilor în hotărâri legislative naţionale. Printre propuneri s-au numărat desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Afaceri Economice şi Muncă (CNEL), precum şi dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.

Potrivit proiecţiilor privind votul şi a rezultatelor parţiale difuzate până luni la ora 0.40 (1.40, ora României), 59,5% dintre cetăţenii italieni au votat împotriva amendamentelor constituţionale propuse de Guvernul condus de Matteo Renzi (centru-stânga). În favoarea modificărilor au votat 40,5% dintre alegătorii italieni, relatează SkyTG24 şi cotidianul La Repubblica. Prezenţa la urne a fost de 68,4%.

La Bucureşti, cursul de schimb înaintea cursului oficial anunţat de BNR era de 4,5085/4,5135 lei/euro şi de 4,2510/4,2581 lei/dolar.

Euro a scăzut cu 1,1%, la 1,0548 dolari, în raport cu principalele 16 valute în condiţiile în care italienii au votat pentru respingerea reformelor în proporţie de 60%.

Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. (…) Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa Guvernului meu se încheie aici„, a declarat Matteo Renzi în cursul nopţii de duminică spre luni, într-un discurs transmis în direct de postul tv SkyTG24.

Mâine dimineaţă (luni – n.red.) voi ajunge la şedinţa de guvern, voi mulţumi pentru colaborare, apoi îi voi prezenta oficial demisia mea preşedintelui ţării. Voi rămâne în funcţie până când va decide preşedintele Sergio Mattarella„, a adăugat Matteo Renzi.