Cultura, punte reală de comunicare între România și Republica Moldova

Cultura, punte reală de comunicare între România și Republica Moldova

„Cultura e cel mai facil mod de a crea o punte reală de comunicare între România și Republica Moldova.” Aceasta a fost una dintre concluziile întâlnirii dintre reprezentanții Ministerului Culturii din Republica Moldova, Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerului Culturii din România, se arată într-un comunicat de presă.

O delegație formată din Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii din România și Gheorghe Postică, viceministru al Culturii din Republica Moldova, însoțiți de Valeriu Turea, ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova la București a fost prezentă în data de 27 septembrie 2016 la sediul IEH pentru a discuta despre acțiunile comune dintre  Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a prezentat principalele proiecte derulate anul acesta pe cele trei paliere: educaționale, culturale și spirituale. “În contextul Centenarului Unirii este esențial să creăm un spațiu cultural comun.  Între IEH și Ministerului Culturii din Republica Moldova există un protocol de colaborare în baza căruia au fost realizate mai multe proiecte: muzeografii şi studenţii de la facultăţile de Istorie şi Arhitectură din Republica Moldova au participat anul acesta la tabere organizate de  Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, tabere care vizează crearea și menținerea legăturii culturale între specialiştii din domeniul cultural si tinerii studenţi basarabeni, dar și extinderea cadrului de valorificare a tradițiilor și cunoștințelor generale despre patrimoniul cultural și spiritual românesc. Un proiect de suflet l-a reprezentat conferinţa „Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare şi punere în valoare”, care a avut loc la Chişinău, în perioada 15-17 iunie 2016. Am considerat că este important să acordăm o atenţie deosebită  restaurării şi valorificării patrimoniului românesc pentru că acesta reprezintă moştenirea noastră comună lăsată de generaţiile care ne-au precedat – monumente istorice, valori, credinţe, cunoştinţe şi tradiţii», a afirmat Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.

Gheorghe Postică, viceministru al Ministerului Culturii din republica Moldova a apreciat modul în care colaborează cu Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni: “Conferința despre patrimoniu a fost una deosebită,  deoarece este pentru  prima dată în ultimele două decenii când specialişti din domeniul culturii din România şi Republica Moldova s-au întâlnit pentru a găsi noi abordări în soluționarea problemelor existente în ceea ce privește restaurarea şi valorificarea patrimoniului românesc. Considerăm că patrimoniul Republicii Moldova este patrimoniul cultural românesc, iar problemele  sunt comune, de aceea trebuie să găsim soluţii comune. Asteptăm cu nerăbdare ediţia a II-a a conferinţei”.

“Consider că este important să existe continuitate în derularea proiectelor. Pentru refacerea şi consolidarea patrimoniului, între Ministerului Culturii din România şi cel al Republicii Moldova va fi încheiat un protocol de colaborare. Între cele două instituții există un schimb real de expertiză”, a concluzionat Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii din Romania.