Acasă Europa Declarația membrilor Consiliului European cu privire la situația din Orientul Mijlociu

Declarația membrilor Consiliului European cu privire la situația din Orientul Mijlociu

”Uniunea Europeană condamnă în termenii cei mai fermi cu putință Hamas și atacurile sale teroriste brutale și fără discriminare asupra Israelului și regretă profund pierderile de vieți omenești. Nimic nu poate justifica recurgerea la terorism. Subliniem cu fermitate dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul umanitar și cu dreptul internațional, în fața unor astfel de atacuri violente și fără discriminare. Reiterăm importanța asigurării protecției în permanență a tuturor civililor, în conformitate cu dreptul internațional umanitar”, se arată în declarația adoptată duminică de membrii Consiliului European, care stabilește poziția comună a UE cu privire la situația în curs din Orientul Mijlociu.

”Facem apel la Hamas să elibereze toți ostaticii, imediat și în mod necondiționat. Reiterăm importanța furnizării de ajutor umanitar urgent și suntem pregătiți să oferim în continuare sprijin civililor din Gaza care au cea mai mare nevoie în acest sens, în coordonare cu partenerii, cu asigurarea faptului că această asistență nu este utilizată în mod abuziv de organizațiile teroriste. Este esențial să se prevină escaladarea în regiune.

Ne menținem angajamentul față de o pace durabilă și trainică, pornind de la soluția bazată pe coexistența a două state, prin eforturi reînnoite în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu. Subliniem necesitatea unui dialog amplu cu autoritățile palestiniene legitime, precum și cu partenerii regionali și internaționali care ar putea juca un rol pozitiv în prevenirea unei escaladări suplimentare”, se mai arată în declarație.

Președintele Consiliului European, Charles Michele, a convocat pentru data de 17 octombrie, în format de videoconferință, reuniune extraordinară a Consiliului European, precizând că  în invitația de participare că nu trebuie niciodată pierdută din vedere importanța căutării unei păci durabile și bazate pe o soluție cu două state prin eforturile revigorate în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

”(… )conflictul ar putea avea consecințe majore de securitate pentru societățile noastre. Dacă nu suntem atenți, are potențialul de a exacerba tensiunile dintre comunități și de a alimenta extremismul.

În cele din urmă, există un risc major de migrație și deplasări a unui număr mare de persoane către țările vecine care au deja un număr semnificativ de refugiați pe teritoriul lor. Dacă nu este tratat cu atenție, există riscul unor valuri migratorii în Europa.

Este imperativ să abordăm toate aceste provocări împreună”, se mai arată în scrisoarea președintelui Michele.