Acasă Cultura / Culte Desene şi proiecţii româneşti la Festivalul European pentru Copii de la Washington

Desene şi proiecţii româneşti la Festivalul European pentru Copii de la Washington

România participă, zilele acestea, la Festivalul European pentru Copii de la Washington D.C. Festivalul cuprinde peste 125 de spectacole pentru copii, gratuite: teatru de păpuși, magie, muzică, ateliere interactive şi proiecţii de film.

Ţara noastră este prezentă la festival cu două evenimente, în premieră în Washington D.C.: proiecția filmului “Usturoi” și expoziția cu desene semnate Tia Peltz – „Tia Peltz și lumea copilăriei”.

 Filmul „Usturoi” este primul film independent turnat în întregime în Transilvania după anul 1989. Filmările au avut loc pe perioada a 16 zile în intervalul mai-iunie 2012, iar filmul a ieşit pe piaţă în 2014, odată cu premiera din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

 În poveste este vorba despre călătoria plină de aventuri a doi băieţi din Ardeal care sunt prieteni în pofida faptului că sunt de etnii diferite. În pofida prejudecăţilor, prietenia lor este solidă iar cei doi se au ca fraţii.

 Filmul “Usturoi” este programat să ruleze, doar pentru grupuri școlare organizate, în cunoscuta locație culturală La Maison Francaise, din Washington D.C.

 Cunoscută pentru portretele ei de copii, Tia Peltz (1923-1999) a fost și o foarte îndrăgită ilustratoare a unor cărți pentru copii, rămase celebre. Între acestea s-a numărat și volumul „Cu creioane colorăm, cu creioane ne jucăm”, conceput ca o carte de desene alb-negru, dublate de aceleași desene ce urmau să fie colorate de copii, după propria lor imaginație.

 Expoziția cuprinde o fază în pregătire a acestei cărți, însoțită chiar de indicațiile artistei. Ea pune accentul pe interacțiunea privitorului cu desenul, iar copii printate după desenele alb-negru vor fi împărțite cu prilejul expoziției mai multor copii, care le vor colora și le pot lua acasă ca amintire.

 Expoziția „Tia Peltz și lumea copilăriei” este organizată la sediul Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, în colaborare cu Institutul Cultural Român din New York, în perioada 27 octombrie – 6 noiembrie  și poate fi vizitată doar de grupuri școlare organizate.