Despre Brâncuşi, la Universitatea „Iury Fedkovich” din Cernăuţi, de Ziua Brâncuşi

Despre Brâncuşi, la Universitatea „Iury Fedkovich” din Cernăuţi, de Ziua Brâncuşi

sursa foto: Timp Românesc

Pentru marcarea Zilei Brâncuşi, la 19 februarie 2016, doamna Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, va susţine o prelegere la Facultatea de Arhitectură Construcţii şi Artă Decorativă din cadrul Universităţii „Iury Fedkovich” din Cernăuţi.De asemenea, la 22 februarie 2016, o manifestare similară va fi organizată în Transcarpatia, la Şcoala Medie din Apşa de Mijloc.

Ziua de 19 februarie este considerată, în mod oficial, sărbătoare naţională. Ziua Brâncuşi a fost proclamată prin Legea nr. 305 din 7 decembrie 2015. Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale organizezează manifestări cultural-artistice.

Constantin Brâncuşi, părintele sculpturii moderne, cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie.

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără “Coloana fără sfârşit”, “Poarta Sărutului”, “Masa tăcerii” şi “Domnişoara Pogány”.