Despre rolul lui Aron Pumnul la consolidarea românismului în Bucovina

Despre rolul lui Aron Pumnul la consolidarea românismului în Bucovina

În cea de-a 24 zi a lunii ianuarie, când s-au împlinit 150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Aron Pumnul, cel care a fost dascălul și deschizătorul de drumuri pentru Luceafărul poeziei româneşti – Mihai Eminescu, comunitatea românească din regiunea Cernăuţi, reprezentanţi ai elitei bucovinene, au organizat o slujbă de pomenire ţinută de părintele Cristofor Gabor lângă Capela mitropolitană Trei Ierarhi din cimitirul cernăuţean, anunţă Bucpress.eu.Manifestările de comemorare a profesorului Aron Pumnul au continuat la sediul Palatului Naţional al Românilor din centrul regional Cernăuţi.

Rolul lui Aron Pumnul în viaţa lui Mihai Eminescu şi la consolidarea românismului în Bucovina a fost discutat de comunitatea românească, zilele trecute, în cadrul unei mese rotunde organizată la Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi.
despre_Aron_PumnulAu participat reprezentanţi ai intelectualităţii bucovinene, scriitori, jurnalişti, istorici, profesori universitari, arhivişti, care au vorbit despre personalitatea lui Aron Pumnul, despre aportul lui la consolidarea românismului în Bucovina şi despre unele probleme care necesită să fie soluţionate prin unitate şi eforturi comune.
Printre cei care s-au referit la Aron Pumnul în discursurile lor au fost Vasile Bâcu, preşedintele societăţii-gazdă, academicianul Vasile Tărâţeanu, arhivistul Dragoş Olaru, directoarea Muzeului-Memorial „Mihai Eminescu” doamna Elena Vântu-Tărâţeanu, profesorul Ilie Popescu, istoricul şi scriitorul Dumitru Covalciuc, scriitorul Arcadie Opaiţ, profesorul Octavian Voronca, jurnalistul Nicolae Toma ş.a.
Din partea Consulatului General al României la Cernăuţi cu un mesaj de salut a fost prezent consulul Edmond Neagoe.
De asemenea, în cadrul evenimentului Vasile Vargan din judeţul Suceava a promis că va susţine financiar o parte din costurile necesare pentru ridicarea unei statui poetului Mihai Eminescu în centrul raional Storojineţ. Însă pentru aceasta urmează ca autorităţile ucrainene să accepte instalarea acestuia.
Participanţii la Conferinţă au votat în unanimitatea pentru ca reprezentanţii asociaţiilor naţional-culturale din regiunea Cernăuţi să se adreseze autorităţilor locale şi ca visul românilor din regiunea Cernăuţi de a avea un monument al poetului-nepereche Mihai Eminescu la Storojineţ să devină realitate.