Acasă Cultura / Culte Dialog cu românii din Ungaria, la Gyula (Jula)

Dialog cu românii din Ungaria, la Gyula (Jula)

Foto: MRP

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, s-a aflat în dialog cu reprezentanți ai comunității românești din Ungaria, cu ocazia unei vizite derulate ieri, 21 mai, la Gyula (Jula).

Demnitarul și-a început vizita cu o întâlnire la liceul românesc “Nicolae Bălcescu” din Gyula, unde a oferit 80 de cărți în limba română.

Vizita la instituția de învățământ a fost și un bun prilej pentru promovarea în rândul elevilor și al profesorilor a campaniei “Informare acasă! Siguranță în lume!” derulată de MRP în parteneriat cu o serie de alte ministere și instituții. În continuarea deplasării, Natalia Intotero a luat parte la slujba religioasă de la Catedrala Ortodoxă Română din Gyula și a discutat la sediul Episcopiei cu PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Agenda a mai inclus întâlnirea cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc, la care au luat parte membri ai Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), for ce  reunește 11 asociații cu caracter local și de specialitate (cu personalitate juridică proprie) și 8 comunități și grupuri informale românești. Discuțiile s-au concentrat asupra finanțărilor primite până în prezent, din partea MRP, de către asociații și asupra identificării unor și mai consistente mijloace de sprijin pentru comunitatea istorică românească din Ungaria. Reprezentanții UCRU au apreciat finanțarea acordată de MRP în 2017 pentru publicația “Foaia Românească”, precum și finanțarea de care proiectul va beneficia și în 2018, apreciind că MRP “a salvat săptămânalul de la faliment”.

Ministrul a trecut în revistă proiectele MRP care au integrat anul acesta reprezentanți ai comunității istorice românești din Ungaria: “Descoperă și cunoaște România”, în cadrul căruia 37 de reprezentanți ai comunității istorice românești din Ungaria au vizitat țara noastră, taberele “ARC”, unde vor veni, în 2018, aproape 150 de copii români din Ungaria, precum și oferirea de fond de carte românească și de rechizite școlare. Demnitarul i-a încurajat pe reprezentanții asociațiilor să transmită cât mai multe proiecte și inițiative, arătând că MRP are toată deschiderea și dorința de a susține comunitarea românească din Ungaria.

În marja vizitei la Gyula (Jula), Natalia Intotero a participat și la emisiunea TV “Regiunea în obiectiv”, transmisă în direct de TVR Cluj și TVR 3, în cadrul caravanei “Servus Europa” pe care TVR CLUJ o organizează în Ungaria, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. S-au discutat teme legate de politici identitare, spiritualitate românească și situația minorității române din Ungaria.