Acasă Cultura / Culte Doina Ruști, invitată la Festivalul de literatură de la Mantova

Doina Ruști, invitată la Festivalul de literatură de la Mantova

Prestigiosul Festival de literatură de la Mantova, care anual aduce alături numeroși scriitori, se va desfășura în perioada 8-12 septembrie. Anul acesta, printre invitați, se numără și prozatoarea Doina Ruști, care va avea un dialog cu Simonetta Bitasi. La eveniment, va participa și profesorul Roberto Merlo (Universitatea din Torino), traducătorul cărții. Invitația este prilejuită de apariția în italiană a ediției a II-a a romanului „L’omino rosso”, la Sandro Teti Editore, Roma.

Autoare a 12 romane și a peste 50 de povestiri, Doina Ruști este unul dintre cei mai traduși și apreciați scriitorii români. Prozatoare apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a scris trilogia fanariotă, compusă din „Homeric” (2019), „Mâța Vinerii” (2017) și „Manuscrisul fanariot” (2015), dar și alte romane de succes, cu miză socială puternică: „Fantoma din moară” (2008), „Lizoanca” (2009), „Zogru” (2006) ș.a. Cel mai recent roman al său este „Paturi oculte” (2020).

Traduse în numeroase limbi de circulație, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (2008) și Premiul Ion Creangă al Academiei Române (2009).

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Apărut inițial în anul 2012, la Nikita Editore din Firenze, prin programul TPS al Centrului Cărții din cadrul ICR, volumul „Omulețul roșu” a fost preluat, la o distanță de aproape un deceniu, de Sandro Teti Editore, Roma.