Acasă România Sprijin operativ din partea Poliţiei de Frontieră Române în gestionarea migraţiei de...

Sprijin operativ din partea Poliţiei de Frontieră Române în gestionarea migraţiei de la graniţa croato-slovenă

La 1 septembrie 2021 s-au întors în ţară 17 poliţişti de frontieră români care au facut parte din contingentul detaşat, timp de o lună, la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia, unde au participat la o operaţiune comună de combatere a migraţiei ilegale, împreună cu poliţiştii sloveni.

În baza solicitării autorităţilor slovene şi a Aranjamentului comun încheiat între autoritățile Poliției de Frontieră Română şi Poliția Slovenă privind instituirea unor patrule comune și a altor forme de acțiune comună pentru gestionarea migrației ilegale la frontiera de stat dintre Republica Slovenia și Republica Croația, Poliţia de Frontieră Română şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini autorităţile slovene.

Astfel, în perioada 2 – 31 august, 24 de poliţişti de frontieră români care fac parte din structurile operative ale P.F.R., dotaţi cu echipamentele individuale şi 7 autospeciale, au fost detaşaţi în vederea participării la o operaţiune comună, împreună cu poliţiştii sloveni.

Atribuţiile şi responsabilităţile poliţiştilor de frontieră români au fost concentrate la frontiera sloveno-croată, pentru derularea acţiunilor specifice pe linia migraţiei ilegale.

Pe parcursul misiunii operative, membrii contingentului au efectuat schimb de date şi informații cu polițiștii statului gazdă referitoare la migrația ilegală şi celelalte infracțiuni conexe, precum şi cu reprezentanții celorlalte state membre care participă la această operațiune comună.

La 1 septembrie, 17 dintre membrii contingentului s-au întors în ţară, iar ca urmare a solicitării părţii slovene, şapte poliţişti de frontieră îşi vor continua misiunea în zona frontierei de sud a Sloveniei, urmând a derula misiuni de supraveghere a graniţei împreună cu poliţiştii sloveni.

Colaborarea a reprezentat elementul esenţial privind participarea poliţiştilor de frontieră români la acest tip de acţiuni, nu numai cu autorităţile slovene, dar şi cu celelalte contingente detaşate din cadrul altor state din Uniunea Europeană.