Dor de casă în straie populare româneşti pe scena Kazahstanului

Dor de casă în straie populare româneşti pe scena Kazahstanului

Secretarul de stat pentru relația cu românii de pretutindeni, Sebastian Ioan Hotca, a efectuat, în perioada 9-12 octombrie, o vizită oficială în Republica Kazahstan, la invitaţia Societăţii Culturale Române “Dacia“ din Karaganda, cu ocazia sărbătoririi a zece ani de la înfiinţarea asociaţiei.

VIZITA SECRETARULUI DE STAT SEBASTIAN HOTCA LA COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN KAZAHSTAN

În cadrul vizitei, secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale kazahe, în cadrul cărora a fost apreciat nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale dintre cele două state şi s-a exprimat oportunitatea dezvoltării acestora.

În data de 9 octombrie, la Ministerul Afacerilor Externe, a avut loc o întâlnire cu Yerzhan Ashykbayev, adjunctul ministrului afacerilor externe din Republica Kazahstan. Programul vizitei a continuat cu o întrevedere la Senat, cu senatorul Byrganym Aitimova, secretarul Comisiei pentru Relaţii Internaţionale, Apărare şi Securitate, fost vice-prim-ministru, ministru al educaţiei şi ambasador al Republicii Kazahstan.

De asemenea, la discuţii au participat senatorii Serik Jaxybekov şi Serik Bektugarnov, precum şi Dauren Zhussupov, coordonatorul Departamentului de Cooperare cu Comitetul pentru Relaţii Internaţionale, Apărare şi Securitate.

Vizita a continuat în data de 10 octombrie la Administraţia Regională Karaganda, cu o întrevedere cu Anuar Akhmetzhanov, vice-akim (vice-guvernator) al regiunii. Cele două părţi au apreciat condiţiile foarte bune pe care statul kazah le oferă exprimării identitare a comunităţii locale româneşti, care numără 3.800 de persoane. De asemenea, partea kazahă a lansat părţii române o invitaţie de identificare a unor posibilităţi pentru dezvoltarea relaţiilor economice. De menţionat că regiunea Karaganda are o suprafata de 477 de mii de km², fiind cea mai mare unitate territorial-administrativă din Republica Kazahstan.

sebastian hotca2Delegaţia română s-a deplasat la Spassk, unde a depus o coroană de flori la monumentul prizonierilor de război români decedaţi în lagărele din Kazahstan.

În după-amiaza zilei de 10 octombrie, la Karaganda a avut loc un eveniment cultural organizat de Societatea Culturală Română “Dacia“ cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţarea asociaţiei, la care au performat formaţiile artistice Ro-Mania şi “Dorule” din Karaganda.

Cu această ocazie, secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca a transmis participanţilor un mesaj de salut, în care a reafirmat sprijinul statului român pentru păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţii entice, culturale şi lingvistice a românilor din Kazahstan.

Vizita a continuat cu o întâlnire cu Yeraly Tugzhanov, vice-preşedintele Adunării Popoarelor, autoritate centrală cu atribuţii în susţinerea minorităţilor naţionale din Republica Kazahstan.