Acasă Stiri Evenimente culturale la Cernăuți dedicate personalității lui I.G. Sbiera

Evenimente culturale la Cernăuți dedicate personalității lui I.G. Sbiera

Conferința ştiințifica „I.G. Sbiera – personalitate marcantă în ştiința şi cultura română” ce are ca scop să pună în discuție, să popularizeze, întreaga activitate a omului de ştiință şi cultură I.G. Sbiera a început vineri la Cernăuți.

La deschiderea conferinței, cuvinte de salut au fost rostite de Stepan Melniciuc, rectorul universității cernăuțene, Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române, Boris Bunciuc, decan al Facultății de Litere a Universități din Cernăuți. Merită menționat faptul că şedința în plen a conferinței, dar şi deschiderea oficială, au avut loc în Sala Roşie a Universității – Fosta Reşedință Mitropolitană, informează portalul de ştiri BucPress din Cernăuţi.

Conf. univ. dr. #LoraBostan s-a axat în discursul său asupra rolului lui I.G. Sbiera în viața ştiințifică a Bucovinei, iar Bogdan Simionescu, veicepreşedintele Academiei Române a amintit despre munca lui I.G. Sbiera întru întărirea vieții social-politice şi culturale a Bucovinei. Un discurs despre conectarea Bucovinei istorice la valorile europene prin intermediul lui Ion G. Sbiera a fost ținut de acad. Mihai Cimpoi din Chişinău. Despre activitatea lui I. G. Sbiera şi actualitatea socială cernăuțeană a vorbit la conferință acad. Vasile Tărâțeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Potrivit Radio Cernăuţi, în cea de a doua zi, pe 29 octombrie, la orele 10.00, în incinta Catedralei Cernăuţene un sobor de preoţi va oficia un TeDeum, iar la încheierea acestuia, la orele 13.00, la mormântul lui I. G. Sbiera  din Cimitirul Central  al Cernăuţiului (în apropierea capelei mitropolitane) se va ţine un parastas întru dreapta pomenire a marilor noştri înaintaşi care au avut un rol deosebit în istoria Bucovinei.Printre organizatorii acestor manifestări culturale se numără Catedra de Filologie Română şi Clasică „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi. Un sprijin organizatoric a fost acordat de ICR Bucureşti.

BucPress reaminteşte că evenimentele din 28-29 octombrie 2016 sunt dedicate împlinirii a 180 de ani de la naşterea şi 100 de ani de la moartea renumitului profesor universitar I. G. Sbiera, unul dintre promotorii învăţământului în limba română din fosta capitală a Bucovinei eminesciene, renumit istoric literar şi folclorist, fost profesor  al marelui nostru poet Mihai Eminescu, la care sunt invitaţi să participe cei interesaţi de literature şi cutlura neamului românesc.