Experții ruși analizează cadrul juridic pentru lansarea noțiunii de ”regiune eurasiatică”

Experții ruși analizează cadrul juridic pentru lansarea noțiunii de ”regiune eurasiatică”

Experţii Institutului Rus de Studii Strategice, au avansat la o conferinţă internaţională de la Moscova, cu tema „Cooperarea transfrontalieră în contextul integrării eurasiatice ideea acordării unui statut de regiuni eurasiatice Abhaziei, Osetiei de Sud şi Transnistriei, idee care a fost imediat îmbrățișată de separatiștii transnistreni.

Participanţii la conferinţă au cerut „să se acorde atenţie cercetării noţiunii de „regiune eurasiatică”. Ei au arătat că „statutul de regiune eurasiatică nu trebuie să se confere în mod automat pentru un întreg perimetru de frontieră, dar şi pentru porţiuni de teritoriu. Ar putea deveni regiuni eurasiatice mai ales cele care se află în afara Comunităţii Statelor Independente – Abhazia, Osetia de Sud, precum şi Transnistria”. S-a pus accent şi pe studierea cadrului juridic pentru eventualele regiuni eurasiatice, dacă acestea îndeplinesc normele juridice ale integrării eurasiatice. De asemenea, în timpul conferinţei, s-a vorbit şi „despre studierea conceptului unitar de regiuni transfrontaliere, despre crearea unor complexuri industriale transfrontaliere”, scrie Ia Regnum Novosti.

La eveniment, au participat reprezentanţi ai Administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse, ai Guvernului Federaţiei Ruse, din Duma de Stat, de la MAE rus, experţi, diplomaţi şi lucrători de la misiuni comerciale.

Transnistria a fost reprezentată la această conferinţă de către Nina Ştanski. Prezentarea ei s-a axat pe analiza riscurilor şi oportunităţilor care apar în faţa Transnistriei în contextul iminentului summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Rep. Moldova şi Ucraina vor semna acordurile de asociere cu Uniunea Europeană.