Acasă Cultura / Culte Expoziția „București în matrice otoman-orientală” ajunge la Eskișehir, Turcia

Expoziția „București în matrice otoman-orientală” ajunge la Eskișehir, Turcia

0
Expoziția „București în matrice otoman-orientală” ajunge la Eskișehir, Turcia

Ambasada României în Republica Turcia, împreună cu Consulatul Onorific al României de la Eskișehir și cu Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, vor itinera, în perioada 10 – 30 noiembrie 2021, expoziția „București în matrice otoman-orientală”, în orașul Eskișehir, cu sprijinul autorităților locale.

Vernisajul a avut loc marți, 9 noiembrie 2021, la Sala de expozitie a Complexului Muzeal Metropolitan Eskișehir (Cartierul Şarkiye, str. Türkmen Hoca, Nr:28) cu participarea unor invitați de seamă din mediul diplomatic și cultural local.

Sunt expuse 24 de colaje unice, atât din perspectiva temei, care aduce în prim plan influențele otomane asupra arhitecturii Bucureștilor, cât și din perspectiva manierei de realizare, respectiv, colajul.

Autorul expoziției, arhitectul Constantin Dan Lăcătuș, este cunoscut în domeniile de restaurare arhitectură, inginerie-consolidare, precum și restaurare structuri istorice. A fost implicat în urmărirea și coordonarea restaurării unor valoroase clădiri de patrimoniu, semnând frecvent articole, critică de artă și antropologie, în publicații de specialitate. Activitatea de curatoriat a fost realizată de conf. dr. Cătălin D. Constantin, editor, care predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Departamentul de Studii Culturale din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București. Deține două doctorate, unul având ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, iar cel de-al doilea, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice din orașe europene. A organizat mai multe expoziții de fotografie în România și în străinătate.

Proiectul face parte din ciclul de promovare a patrimoniului cultural și a artiștilor români, autori ai unor expoziții inedite de artă vizuală, în spațiul cultural turcesc.