Acasă Stiri Fără criterii politice la rectificarea bugetară

Fără criterii politice la rectificarea bugetară

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, după o întâlnire cu primarii de municipii, că aceștia vor primi bani la rectificarea bugetară, însă alocările nu vor fi făcute pe criterii politice. „Se vor face în funcție de buget, acolo unde avem primari care știu să folosească banii”, spune premierul, care a declarat că deși rectificarea va fi discutată în Coaliție, decizia privind împărțirea banilor va fi luată în Guvern.

„Alocările de la buget nu se fac pe criterii politice. Se vor face în funcție de buget, acolo unde avem primari care știu să folosească banii. La rectficare, dacă sunt proiecte care pot fi finanțate de la buget, bineînțeles că da. Trebuie să se încadreze în cadrul legal”, a declarat premierul.

„Vom prezenta în Coaliție rectifcarea bugetară, dar decizia și modul în care se alocă banii se face la Guvern și nu se face pe criterii politice. Aceștia sunt banii românilor din taxe și se vor duce unde vor avea cel mai mare randament în economie.”, a mai spus premierul.

Înaintea participării la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, premierul a declarat că nu există niciun pericol ca primarii să nu primească bani pentru proiectele aflate în derulare.

Premierul s-a arătat deschis și propunerii privind renegocierea contractelor prin PNDL, după ce primarii s-au plâns că a crescut prețul materialelor de construcție și nu le ajung banii pentru finalizarea proiectelor.

„Aștept o propunere. Prețul materialelor de construcție a crescut. Ministerul Dezvoltării a transmis că vine cu un memorandum și cu o soluție în Guvern. Vom vedea”, a declarat Cîțu.

În cadrul discuțiilor cu primarii, Florin Cîțu le-a transmis acestora că „nu este în regulă” ca jumătate din UAT-urile din România să aibă venituri proprii mai mici decât cheltuielile.

 

Din nou despre reforma administrative-teritorială

 

Primarii de municipii i-au cerut premierului Florin Cîțu susținerea unui proiect de lege la nivelul Guvernului care să faciliteze unificarea voluntară a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ. Premierul a precizat că nu respinge ideea, mai ales dacă demersul contribuie la atragerea fondurilor europene.

Ultima reformă administrativă în ţara noastră a avut loc în anul 1968, atunci când Italia câştigase ultimul titlu european la fotbal, a declarat Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Astfel, spune Boc, poate vine o nouă reformă administrativă având în vedere că Italia a câştigat un nou titlu după 53 de ani. “Avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care dorim să ne adresăm Guvernului României şi tuturor partidelor politice parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor, una sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale limitrofe. Cu alte cuvinte, până când se realizează reforma administrativ-teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. Suntem de 53 de ani, ca Italia de când a câştigat Campionatul European, poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. În ’68 este ultima reformă administrativ-teritorială”, a afirmat Boc, la începutul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România.

 

Boc cere adoptarea Codului Finanţelor Publice

 

Totodată, Emil Boc a transmis că primarii doresc adoptarea Codului Finanţelor Publice Locale, pentru a exista predictibilitate şi previzibilitate. El a precizat că în acest an s-a revenit la un nivel al cotelor din impozitul pe venit mai mic decât cel stabilit în legea bugetului, iar acele cheltuieli nu au mai fost rambursate administraţiei publice. “Faptul că aceste cote din impozitul pe venit se modifică anual ne lasă în situaţia în care bugetele nu se aprobă la nivel naţional până în 31 decembrie, ne lasă câteva luni privaţi de drepturi financiare, potrivit noii alocări bazate pe cotele din impozitul pe venit. Şi anul acesta s-a revenit la un nivel al cotelor mult mai mic faţă de cel stabilit în legea bugetului, acele cheltuieli nu au mai fost rambursate administraţiei publice”, a explicat preşedintele Asociaţiei Municipiilor. Foto: Cronica Olteniei