Acasă Germania ICR Berlin susține participarea românească la Seeff À Berlin – South East...

ICR Berlin susține participarea românească la Seeff À Berlin – South East European Film Festival

Între 24 și 27 mai 2018 va avea loc cea de-a 3-a ediţie a festivalului SEEFF à Berlin – South East European Film Festival, organizat de Movie Members, în parteneriat cu Universitatea Humboldt din Berlin, cu susținerea Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Ambasadei României la Berlin și cu implicarea altor parteneri locali.Festivalul reprezintă un spațiu de întâlnire cu cultura sud-est europeană. Prin intermediul unor producții cinematografice actuale, provenite din 15 țări (Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Turcia, Ungaria și Cipru) este adusă în prim-plan o regiune în care Europa și idealurile sale se renegociază continuu. Ediția germană a festivalului se derulează în parteneriat și simetric cu festivalul omolog din Franța, ce îl are ca Președinte de festival pe Jordan Pleves, rector al University of Audiovisual Arts, Paris – Skopie – New York.

România este țară invitată de onoare a ediției din acest an a festivalului, fiind celebrată astfel împlinirea a 100 de ani de la construirea Statului Modern Român. După ce la ediția de anul trecut Festivalul a acordat Premiul ”Actorul Sud-Est European 2017“ maestrului Ion Caramitru, în acest an, în cadrul galei de deschidere, Premiul ”Legenda Sud-Est Europeană a anului 2018” va fi acordat (post mortem) regretatului maestru Lucian Pintilie. Premiul aduce un omagiu întregii creații și activități teatrale și cinematografice a lui Lucian Pintilie, regizorul român fiind un reper fundamental inclusiv pentru regizorii români din noul val, printre care se numără Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu ș.a.

Gala de deschidere a festivalului, care va avea loc astăzi, la Berlin, se desfăşoară pentru a doua oară sub egida Ambasadei României. În cadrul acesteia va fi prezentat filmului „Restul e tăcere”, semnat de Nae Caranfil, film realizat pe tema Războiului de Independență de la 1877 și distins cu Diploma de Excelență a SEEFF 2018, pentru creativitate personală și determinarea de a înnoi discursul cinematografic pe teme istorice.

Competiția festivalului de anul acesta include pelicula românească „Hawaii”, în regia lui Jesús del Cerro, a cărei poveste se petrece în timpul regimului comunist și gravitează în jurul lui Andrei și a modestei sale familii de muncitori din București. Filmul îi are ca protagonişti pe Dragoș Bucur şi Cristina Flutur. Tot în cadrul competiţiei va fi prezentată şi pelicula „Ultima zi din mai” (Republica Moldova) în regia lui Igor Chistol, care spune povestea unui tată rămas acasă cu două fiice minore, după ce mama a plecat la muncă în Italia.  Proiecția filmelor din festival se va desfășura în perioada 24 – 27 mai a.c., în cadrul celebrului cinematograf Babilon, din Berlin.

Pentru ediția din acest an, Institutul Cultural Român din Berlin s-a alăturat Ambasadei României în inițiativa de a sprijini participarea românească la festival. Colaborările cu festivalurile de film care au loc în Germania fac parte dintr-un demers mai amplu al ICR Berlin de promovare a valorilor filmului românesc și de creștere a gradului de cunoaștere a acestora pe teritoriul german.