Acasă Asociatii Identitatea aromânilor din Albania, cultivată prin cursul „Cultură și limbă română ...

Identitatea aromânilor din Albania, cultivată prin cursul „Cultură și limbă română pentru tineri elevi și cadre didactice”

Identitatea aromânilor din Albania în dialectul aromân este cultivată prin cursul „Cultură și limbă română  pentru tineri elevi și cadre didactice din Albania”, proiect care are loc în perioada 16-26 iulie 2016, în cadrul celei de-a doua ediții a Școlii de vară de la Diviaca. Derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în parteneriat cu c și Uniunea Națională a Aromânilor din Albania (Unionia Nacionala Armanili di Albania), cursul a fost deschis oficial luni, 18 iulie 2016, prin mesajul ambasadorului României la Tirana, însărcinatul cu afaceri a.i. Nicanor D. Teculescu, mesaj transmis de Doru Raul Truțescu, șeful secției consulare, care a subliniat sprijinul constant pe care statul român îl acordă comunității române/aromâne de aici pentru păstrarea identității naționale.

Ediția din 2016 a fost deschisă prin mesajul ambasadorului României la Tirana, însărcinatul cu afaceri a.i. Nicanor D. Teculescu, mesaj transmis de către Doru Raul Truțescu, șeful secției consulare, care a subliniat sprijinul constant pe care statul român îl acordă comunității române/aromâne de aici pentru păstrarea identității naționale.

13754448_310697325931834_2611478335796096834_nPrezent la deschidere, domnul Koci Janko, președintele Uniunii Naționale a Aromânilor din Albania, și-a exprimat bucuria de a lua parte la un asemenea proiect, subliniind faptul că România este „țara-mamă a aromânilor, și acest lucru nu trebuie uitat”. La rândul său, domnul Radu Baltasiu, directorul Direcției Românii din Afara Granițelor, din cadrul Institutului Cultural Român, a vorbit despre importanța caracterului sistematic al desfășurării cursurilor. La deschidere au fost prezenți atât cursanții, cât și reprezentanții formațiunilor cultural-politice aromâne și ai mass-media locale și naționale albaneze.

Față de ediția de anul trecut, pe lângă adulți, la inițiativa experților ICR, la edi’ia din acest an a fost adăugată și o componentă de psihopedagogie dramaturgică, destinată copiilor.

Cursurile de psihopedagogie dramaturgică îi au ca profesori pe Eduard Adam, actor al Teatrului Național București, și pe prof. univ. Manuela Nevaci de la Societatea de Cultură Macedo-Română. Astfel, noua ediție completează într-o formă inovativă noțiunile elementare din Manualul Cultură și tradiții aromâne („Carti di akeadiri”) .

Cursurile pentru adulți sunt susținute în dialect și sunt ținute de prof. univ. dr. Nicolae Saramandru (Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”) care a continuat prelegerile în linia prezentării unitare a dialectului față de limba română, pe coordonatele lucrării Atlasul lingvistic al dialectului aromân (vol I.), al cărui autor este împreună cu doamna Manuela Nevaci.

În regiunea Divjaka-Fier-Selenița locuiesc circa 80.000 de români/aromâni.

Renașterea națională a românilor nord-dunăreni datorează foarte mult aromânilor emigrați din Moscopele (Voscople), de lângă Corcea, aceștia contribuind decisiv prin Școala Ardeleană și ASTRA la făurirea statului național român modern.

Conform liderilor asociațiilor culturale, în Albania există circa 300.000 de aromâni/români, dintre care aproximativ 80.000 sunt numai în zona Diviaca-Fier-Selenița. Singura școală în limba română/dialectul aromân se află la Diviaca, susținută în trecut de către Ministerul Afacerilor Externe, iar singura biserică cu slujba în dialect (în paralel cu limba albaneză) se află la Corcea (Korce). Până la 1948, Albania a fost cuprinsă în rețeaua școlară finanțată de către statul român (circa 120 de școli și licee), România având un consulat diplomatic activ la Corcea (în prezent, consulat onorific).

Prima ediție a Școlii de vară s-a desfășurată la Corcea, în 2015.