Începe Universitatea de Vară Izvorul Mureșului pentru românii de pretutindeni

Începe Universitatea de Vară Izvorul Mureșului pentru românii de pretutindeni

80 de lideri de asociații românești, personalități marcante din comunitățile românești din vecinătatea României și din străinătate vor participa, în perioada 10-16 august, la cea de-a XIII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvorul Mureşului (Harghita).

În cadrul eveneimentului tenorul Vlad Miriță, alături de Sebastian Stan și taraful său, vor interpreta cântece românești tradiționale, specifice mai multor zone etnografice (Ardeal, Oltenia, Muntenia, Basarabia, Timoc, Bucovina etc.). De asemenea, va fi prezent și ansamblul popular din Timocul sârbesc (NE Serbiei) care va susține o reprezentație de cântece și dansuri populare românești specifice zonei din care provin.

Tema ediţiei din acest an este „România Şi Românii De La Frontiera Uniunii Europene Și Nato“. Vor fi dezbătute subiecte precum apropierea dintre Basarabia și România – evoluții geopolitice și interesul național românesc; drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani și relațiile bilaterale ale României cu statele respective – cazurile Serbia, Ucraina, Bulgaria; situația școlilor și a bisericilor românești din spațiul din jurul granițelor, ca factor de păstrare a identității etnice; politica partidelor parlamentare și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România; interesul național al României și interesele românilor de pretutindeni reflectate în presă.

Începută cu peste 10 ani în urmă, ca o iniţiativă locală a societăţii civile din judeţele Harghita şi Covasna, în dorinţa de a atrage atenţia opiniei publice asupra pericolului deznaţionalizării românilor, Universitatea de Vară Izvoru Mureşului a devenit de la an la an mai importantă, reuşind să atragă din ce în ce mai mulţi participanţi şi implicit nume de marcă din viaţa politică şi culturală românească.

Încă din al doilea an de existenţă a Universităţii de Vară, au participat, la cursurile privind istoria, cultura şi civilizaţia românească, 100 de elevi şi studenţi din Basarabia şi Bucovina, în felul acesta Universitatea fiind cunoscută şi de către comunităţile româneşti din vecinătate.

La următoarele ediţii, s-au adăugat reprezentanţi ai comunităţilor din Bulgaria, Serbia, Macedonia, Albania, SUA, Germania, pe lângă cele din Ucraina şi Republica Moldova. Ediţiile ulterioare au atras mai multe comunităţi româneşti, precum cele din Franţa, Italia şi Spania, alături de cele deja participante.