Acasă Cultura / Culte Italienii despre tradiţiile româneşti: Aveţi tradiţii foarte frumoase!

Italienii despre tradiţiile româneşti: Aveţi tradiţii foarte frumoase!

La Accademia di Romania din Roma, timp de două seri s-au cântat și auzit colinde româneşti. Printre spectatori se aflau şi numeroşi italieni.

Primul concert de colinde a avut loc în 12 decembrie, la finalul unui seminar despre „1700 de ani de la Edictul de la Milan”. Colindele au fost cântate de două coruri de la Episcopie, Corul Polifonic Sf. Roman Melodul şi Corul psaltic Sf. Dionisie Exiguul, dar şi de Corul Bisericii Catolice Române de rit latin, Corul Colegiului Pontifical Pio Romeno. Spectacolul a ţinut aproape două ore, timp în care sala de conferinţe a Accademiei a fost neîncăpătoare.

Colindele reprezintă întotdeauna pe de o parte o ocazie pentru a da mărire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a făcut, pe de alta parte, în luna Decembrie ne pregătim pentru un eveniment si un mister anume, pe care noi românii îl simţim mai bine atunci când îl îmbogăţim, când îl îmbrăcăm în haina colindelor, pentru că în colinde ne regăsim, sunt prezente tradiţiile noastre, este sufletul nostru şi o ocazie pentru fiecare dintre noi să facem o legătură între noi şi Dumnezeu”, a spus rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno de la Vatican, preotul Gabriel Buboi.

Corurile formate în cadrul Episcopiei ortodoxe române au fost constituite la începutul acestui an, ne explică preotul Gavriil Popa, dirijorul Corului polifonic Sf. Roman Melod. „Este adevărat că pentru a putea face un cor de acest fel, trebuie să se facă nişte sacrificii, mai ales din partea celor care locuiesc mai departe de Roma. Avem deja zece colinde. Toate pe patru voci.”, dezvăluie dirijorul.

Pe de altă parte, completează preotul Gavriil Popa, „şi noi, noi care suntem preoţi în mijlocul oamenilor, aici trăim cu mult mai mare emoţie decât acasă, în România, pentru că acasă lucrurile merg într-o oarecare inerţie, obişnuinţă. Aici când întâlneşti un suflet într-un fel pierdut, rătăcit în lumea de aici, când îşi regăseşti tradiţie, îşi regăseşti duhul, cu alte cuvinte se emoţionează, ceea ce face ca şi noi să ne emoţionăm”.

Noi am avut marea bucurie de a trăi pe viu sărbătorile de Crăciun într-un sat din Moldova, din judeţul Neamţ, în urmă cu doi ani.Aveţi tradiţii foarte frumoase şi este minunat că încă reuşiţi să le menţineţi în forma lor naturală, fără prea multe influenţe moderniste„, a spus Matteo Crucceri, prezent la eveniment.