Acasă Alte comunitati Reuniune comună a guvernelor român și israelian, în 2014, la București

Reuniune comună a guvernelor român și israelian, în 2014, la București

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, ieri, o întrevedere cu vice-premierul şi ministrul israelian al afacerilor externe, Avigdor Lieberman.

În cadrul discuţiilor, şefii celor două diplomaţii au evocat stadiul excelent al dialogului politico-diplomatic bilateral, reconfirmând legătura specială creată în cei 65 de ani de relaţii bilaterale neîntrerupte.

Cei doi miniştri au realizat o evaluare a măsurilor discutate în rundele anterioare de consultări politice şi au convenit accelerarea demersurilor pentru aprofundarea cooperării pe linia ministerelor afacerilor externe. Ambii demnitari au subliniat interesul pentru organizarea viitoarei reuniuni comune a guvernelor român și israelian, la Bucureşti, în anul 2014.

Totodată, au trecut în revistă stadiul cooperării în plan sectorial, în diverse domenii: economic, investiții, cercetare şi dezvoltare, energie și educație. În sectorul economic, au fost discutate măsuri de sprijin pentru creșterea prezenței firmelor românești în Israel în domeniul construcțiilor, al infrastructurii energetice, petrol și gaze. Ministrul Avigdor Lieberman a împărtășit evaluarea omologului român privind beneficiile pe care le poate aduce prezența experților români în diverse domenii, mai ales domeniul high-tech.

În cadrul întrevederii, ministrul român de externe a solicitat părţii israeliene flexibilizarea şi accelerarea procedurii acordării de vize pe termen lung studenţilor şi oamenilor de afaceri români interesaţi să activeze în Israel, subiect care va fi abordat cu deschidere de partea israeliană.

În contextul discuțiilor a fost abordat şi subiectul extinderii conlucrării româno-israeliene în sensul susţinerii cooperării trilaterale cu Republica Moldova.

Agenda discuțiilor a cuprins și teme referitoare la dosarele internaționale,  cei doi miniştri de externe având un schimb de vederi aprofundat, cu accent pe stadiul negocierilor din cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa continuării negocierilor directe în vederea obţinerii unei soluţii  acceptate de ambele părţi – israeliană şi palestiniană.