Acasă Cultura / Culte Jazz românesc la Budapesta de „Ziua Europei”

Jazz românesc la Budapesta de „Ziua Europei”

Concertul „Jazz For Two”, un eveniment în premieră care ii va reuni pe aceeaşi scenă, într-un dialog muzical, pe doi importanţi reprezentanţi ai jazz-ului din România şi din Ungaria, va încânta publicul din Budapesta pe 8 și 9 mai.

Emil Bîzgă, trompetist de jazz recunoscut pe plan internaţional pentru disponibilitatea de a alterna jazz-ul cu muzica clasică, va canta împreună cu chitaristul István Gyárfás din Ungaria.

Institutul Cultural Român Budapesta, în colaborare cu Clusterul EUNIC Ungaria şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Budapesta (Europa Pont) organizează, pe 9 mai, la Atlétikai Centrum un concert de jazz dedicat „Zilei Europei” sub genericul „EU Jazz Express”.

Evenimentul muzical aflat la cea de a treia ediţie a fost iniţiat în 2013 de Institutul Cultural Român Budapesta şi se va bucura de prezenţa lui Emil Bîzgă care va cânta împreună cu muzicieni de jazz din Polonia, Finlanda, Ucraina, Israel, Turcia şi Ungaria.

„Ziua Europei” va fi sărbătorită la Budapesta prin activităţi culturale găzduite de acest loc de petrecere a timpului liber, situat pe insula Margareta din Budapesta, alături de un concurs de cross, având punctul de pornire la Atlétikai Centrum.

Emil Bîzgă s-a născut în 1971, la Iaşi, într-o familie de muzicieni. Absolvent al Conservatorului din Bucureşti, obţine masteratul în trompetă clasică la Malmö şi trompetă de jazz la Hanovra şi la Universitatea “Rutgers” din New Jersey. Îşi definitivează stilul şi tehnica muzicală studiind cu renumiţii muzicieni Hakan Hardenberger şi Wynton Marsalis, şi este atras de fuziunea între muzică clasică, jazz şi folclor balcanic. La propunerea muzicianului american Tony Bennett, Emil Bîzgă înregistrează în 2011 albumul său de debut, „Acacia Flower” în studioul acestuia din New York.

Până în prezent a concertat alături de Ray Charles, Tony Bennett, Wynton Marsalis, Vladimir Cosma, Amikam Kimelman, Criss Sullivan, Paquito D’Rivera, Orchestra “Niedersachen Jazz”, “Bucharest Radio Big Band” şi a participat la numeroase festivaluri internaţionale.