Acasă Cultura / Culte La Apșeronsk, ținutul Krasnodar (Federația Rusă) a fost a inaugurată a doua...

La Apșeronsk, ținutul Krasnodar (Federația Rusă) a fost a inaugurată a doua necropolă de război dedicată militarilor români căzuți pe Frontul de Est, în cel de-Al Doilea Război Mondial

La Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă, a avut loc ceremonia de inaugurare a Cimitirului eroilor români, a doua necropolă de război de pe teritoriul acestui stat dedicată militarilor români care au căzut în luptă în sângeroasele bătălii de pe Frontul de Est, din cel de-Al Doilea Război Mondial.Acesta este cel de-al doilea cimitir militar (după cel de la Rossoşka – Regiunea Volgograd, fostă Stalingrad, inaugurat la 25 Octombrie 2015) realizat până în prezent de statul român în Rusia.

Cimitirul eroilor români de la Apșeronsk a fost realizat în baza unui contract semnat între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, din România, și Asociaţia ”Voennîe Memorialî”, din Federația Rusă, cele două instituții împuternicite cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, ratificat prin Legea nr. 413/2006.

Primele demersuri pentru realizarea Cimitirului Militarilor Români căzuți în luptă în Kuban-Caucaz au început în aprilie 2016.

Contractul prevede și reînhumarea, în acest an, a 88 eroi români căzuţi în campanie, înhumaţi iniţial în localitățile Dolgojdanovskoe, Gostagaevskaia, Iurovka, Keslerovo, Severskaia, Slaviansk na Kubani şi Taman.

Cimitirul Românesc este amplasat chiar lângă Cimitirul Militar German de la Apşeronsk, amenajat în anii 2003-2005, care se întinde pe 2,8 ha şi unde au fost reînhumaţi, până în prezent, aproximativ 18.000 de ostași germani din totalul celor circa  50-60.000 căzuți în Kuban în luptele din 1942-1943.

În urma semnării, în august 2018, a contractului economic între Oficiul National pentru Cultul Eroilor și Asociația „Voennîe Memorialî” (Federația Rusă), la 24 septembrie 2018 au început lucrările de construcție a cimitirului, care s-au încheiat cu o săptămână înainte de inaugurarea cimitirului românesc.

Acesta este amplasat între cimitirul german (în dreapta) şi cel slovac (în stânga), toate aceste trei necropole de război fiind situate la cca. 7 km de orașul Apşeronsk, Ţinutul Krasnodar, la 400 m de șoseaua Apşeronsk – Maikop.

Cimitirul Militar Românesc de la Apşeronsk se întinde pe o suprafață de cca. 800 mp (40 m lungime şi 19,8 m lăţime), fiind constituit din următoarele: gard metalic împrejmuitor cu lungimea totală de cca. 220 m; monument central (o cruce cruce ortodoxă din granit, înaltă de 3,0 m); platou central pentru ceremonii; o placă centrală din granit pe care s-a inscripționat, în română şi rusă, textul „IN MEMORIAM MILITARILOR ROMÂNI CĂZUŢI ÎN LUPTĂ ÎN ZONA KUBAN”; 4 plăci comemorative pe care sunt enumerate denumirile a 24 de localități din zonă în care – în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 1942-1943 – au existat cimitire de campanie românești, o placă indicatoare, la intrarea în cimitir, cu textul „CIMITIRUL MILITARILOR ROMÂNI APŞERONSK”; alei interioare pavate şi bordurate; două catarge (pentru înălțarea drapelelor României și Rusiei), două băncuțe de odihnă; parcare şi scări pietonale de acces în cimitir, precum şi osuprafaţă de peste 500 mp destinată viitoarelor reînhumări.

Între 2003 și 2016, pe timpul exhumărilor efectuate de VDK Germania (VolksbundDeutsche Kriegsgräberfürsorge /Societatea germană pentru îngrijirea mormintele de război), au fost identificate – în 7 localități din zonă – şi osemintele a 88 de militari români căzuți – alături de camarazii lor germani – în 1942-1943, în luptele din Kuban.

Rămășițele acestor 88 de luptători români care s-au sacrificat pentru Țară în bazinul/pe litoralul estic al Mării Negre şi Caucazul de Nord au fost reînhumate, conform tradiției străbune, în cadrul ceremoniei religioase de sfințire a Cimitirului românesc de la Apşeronsk şi de pomenire a morților de război, oficiată de către un sobor de preoți desemnați de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.