La Târgul Bok&Bibliotek de la Göteborg va fi decernat Premiul ”Marin Sorescu”

La Târgul Bok&Bibliotek de la Göteborg va fi decernat Premiul ”Marin Sorescu”

România participă şi în acest an la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Göteborg, avându-i ca invitaţi pe scriitorii Carmen Bugan, Gabi Eftimie, Norman Manea, Sînziana Popescu şi András Visky, şi pe ilustratoarea Irina Maria Iliescu.

În cadrul ediţiei din acest an, având ca temă libertatea de expresie, vor fi organizate, în prioada 24 – 27 septembrie, seminarii, lecturi în cadrul scenei dedicate poeziei şi este partener la organizarea unor discuţii pe scene din cadrul târgului.

Alături de aceste programe, literatura română este reprezentată şi în cadrul standului EUNIC Stockholm, reţeaua institutelor culturale reprezentate în Suedia. Standul, cu numele Café Europa, va reuni în dialog scriitori din numeroase ţări europene şi este rezultatul colaborării dintre ICR Stockholm şi Ambasada Austriei, Ambasada Elveţiei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camoes, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian, Institutul Polonez şi Institutul Ucrainian.

În cadrul târgului de carte va avea de asemenea loc decernarea Premiului ”Sorescu” pentru 2015, premiu acordat anual de către Institutul Cultural Român unui scriitor suedez a cărui opera desfiinţează graniţele şi facilitează dialogul. Numele câştigătorului va fi făcut public în cadrul decernării de vineri, 25 septembrie.

În contextul Târgului de Carte de la Göteborg, Institutul Cultural Român organizează şi la Stockholm programe avându-i ca invitaţi pe unii dintre scriitori prezenţi la târg. Astfel, în 22 septembrie sediul ICR Stockholm va găzdui o discuţie despe opera dramatică a lui András Visky.

Publicul capitalei suedeze are de asemenea ocazia de a îl întâlni pe Norman Manea în cadrul a două evenimente, în 28 septembrie, în dialog cu scriitorul Göran Rosenberg la Muzeul Evreiesc, şi în 29 septembrie, la Biblioteca Municipală din Stockholm, în dialog cu scriitorul şi criticul literar Ulf Eriksson.