Acasă Cultura / Culte Mini-festival de traduceri, expoziție și concerte organizate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare

Mini-festival de traduceri, expoziție și concerte organizate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București organizează cu ocazia Zilei Culturii Maghiare și anul acesta, ca și în anii trecuți, o serie de evenimente dedicate culturii maghiare: mini-festival de traduceri literare, expoziție de ilustrații de carte și concerte camerale.

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 19.00 clarinetista Ioana Tomescu, laureată a premiului I la Festivalul Muzicii Maghiare, ediția a XIX-lea, studentă în anul I la Academia de Muzică din Helsinki va susține un recital la Collegium Hungaricum din Viena, împreună cu pianista Eva Garet. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Collegium Hungaricum și Institutul Cultural Român din Viena.

Între 17–18 ianuarie 2024 organizăm mini-festivalul de traduceri literature Corzi literare 2.0

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București împreună cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Literaturii Române, Uniunea Scriitorilor din România și cu Asociația Ergo sărbătorește Ziua Culturii Române și Ziua Culturii Maghiare printr-un eveniment comun, concentrând pe traducerile literare care au construit și construiesc în continuare o punte între cultura română și cea maghiară.

În cadrul evenimentului Corzi literare 2.0 vor avea loc o masă rotundă despre traduceri literare, lansări de carte, iar la Muzeul Național al Literaturii Române va fi vernisată o expoziție de ilustrații realizate de HATHÁZI Rebeka pentru volum apărut în traducere în limba maghiară al lui Ilarie VORONCA: Ulysses.

Luni, 22 ianuarie 2024, ora 19.00, în sala de concert a Institutului Liszt din București (str. Gina Patrichi 8) va avea loc un recital In memoriam Ludovic Bács, dedicat memoriei acestui maestru desăvârșit al baghetei dirijorale care a stat în fruntea orchestrei radio pe tot parcursul vieții sale și a fost unul dintre fondatorii Festivalului Muzicii Maghiare organizate de institutul nostru din anul 2005.

Concertul va fi susținut de pianistul Alexandru Dragoș Stoian, tânărul muzician câștigător al premiului In memoriam Ludovic Bács acordat împreună cu Fundația ACCUMM în cadrul Festivalului Muzicii Maghiare, ediția a XIX-a.

Personalitatea maestrului va fi evocată de Verona Maier, prorector al Universității Naționale de Muzică București, președintele fundației ACCUMM.