Ministrul Tîlvăr: ”Cursurile de cultură şi civilizație românească contribuie la păstrarea identității...

Ministrul Tîlvăr: ”Cursurile de cultură şi civilizație românească contribuie la păstrarea identității naționale şi a legăturilor cu România”

DISTRIBUIȚI

România sprijină printr-o serie de instituții și programe eforturile românilor din afara granițelor pentru păstrării identității. Unul dintre acestea se referă la implementarea cursurilor de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCCR), prin acorduri bilaterale cu statele respective.

Cel mai nou acord de acest fel este cel cu Republica Portugheză. Acesta va da posibilitatea copiilor de români, și nu numai lor, să studieze limba română, să dobândească elementele fundamentale despre cultura românească și să cunoască civilizația poporului român, în unități școlare din această țară chiar de la profesori veniți din România. Cursul va fi implementat începând cu anul școlar 2015-2016.

“Este un demers în care România a beneficiat de întregul concurs al părții portugheze, așa cum am avut ocazia să descopăr în cadrul vizitei pe care am efectuat-o în această vară, în luna iunie, la Lisabona. Astfel, doresc să îi mulțumesc Domnului Nuno Crato, ministrul educației şi ştiinței din Portugalia, pentru deschiderea și energia cu care a susținut propunerea mea ca şi în țara sa să existe cursuri de limbă, cultură şi civilizație românească”, susţine ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr.

Acesta consideră că prin acest document, legăturile dintre românii care trăiesc în Portugalia și țară vor fi întărite și că ele “vor impulsiona dezvoltarea bunelor relații bilaterale și cooperarea pe care cele două națiuni o au în plan European„.

De asemenea, demnitarul român subliniază că realitățile zilei de azi vorbesc despre comunități de români care trăiesc în numeroase țări ale Uniunii Europene: “Sunt comunități mai mari sau mai mici, constituite prin mobilitate, prin exercitarea liberei circulații în spațiul european comun. Aceste comunități păstrează o legătură continuă cu țara, exprimată în plan uman, economic, politic și social. Ele sunt o parte a dimensiunii europene a României, un aspect al participării țării noastre în procesele care dau conținut integrării europene. Românii din aceste comunități rămân o parte a națiunii române. Ei dovedesc acest lucru în mod activ și fără echivoc”.

Unul dintre cele mai importante moduri în care această legătură este manifestată se referă la afirmarea și cultivarea identității naționale, consideră Angel Tîlvăr, care adaugă că “acolo unde se află, românii își vorbesc limba, își onorează valorile culturale, își respectă tradițiile. O dorință importantă a românilor aflați departe de țară este ca și copiii lor care trăiesc alături de ei să poată învața o limbă română corectă, să poată cunoaște valorile culturii și civilizației românești. Acest lucru nu poate fi făcut în afara unui cadru pedagogic pe care comunitatea nu îl poate asigura fără sprijinul autorităților românești”.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut o întrevedere cu ministrul educației şi ştiinței, Nuno Crato, în ultima zi a vizitei oficiale în Portugalia, prilej cu care au discutat despre sistemele de educație dintre cele două țări, iar accentul a fost pus pe predarea limbii române în Portugalia, respectiv a limbii portugheze în România.

Demnitarul român a propus ca şi în Portugalia să existe cursuri de limbă, cultură şi civilizație românească, şi a evocat succesul pe care aceste cursuri îl au, în ceea ce priveşte păstrarea identității lingvistice şi culturale a românilor. Ministrul Angel Tîlvăr a dat, în acest sens, exemplul Spaniei, Italiei şi Belgiei.

În cadrul discuţiei, demnitarul roman a precizat: “Cursurile de cultură şi civilizație românească reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care statul român şi comunitățile de români contribuie la păstrarea identității naționale şi a legăturilor cu România”. În acest context, ministrul Nuno Crato a salutat propunerea şi a anunţat că, în perioada următoare, echipe tehnice se vor întâlni şi vor stabili detaliile.

Cei doi oficiali au mai discutat despre programele care implică schimburile de experienţă la nivelul studenților, dar şi despre proiectele comune pe care le pot accesa românii şi portughezii. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat importanţa colaborării la nivel academic pentru intensificarea relaţiei bilaterale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.