Modelul cultural al României privind minorităţile naţionale

Modelul cultural al României privind minorităţile naţionale

DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţa a deschis joi, sesiunea plenară a Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2015 consacrată „Modelului cultural al României privind minorităţile naţionale. 20 de ani de la semnarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale”.

La această sesiune plenară au participat László Borbely, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, Laczikó Enikő Katalin, secretar de stat, şeful Departamentului pentru Relaţii Interetnice. Au fost prezenţi şefi de misiuni, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale, reprezentanţi ai conducerii MAE.

Sesiunea completează seria de evenimente organizate de MAE pentru marcarea împlinirii, în 2015, a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Pornind de la rolul deosebit al Convenţiei-cadru în promovarea diversităţii culturale, a bunei convieţuiri şi a toleranţei la nivelul societăţii, discuţiile din cadrul acestei sesiuni au abordat în detaliu modelul României în materia protejării şi promovării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, model centrat pe promovarea diversităţii culturale, a inter-culturalităţii.

Acest model, constituit cu aportul substanţial al membrilor minorităţilor naţionale conlocuitoare, răspunde pe deplin atât imperativului conservării şi afirmării esenţei identitare – etnice, lingvistice, culturale, religioase -, cât şi dezideratului definirii unui spaţiu cultural integrator, tolerant, fundamentat pe dialogul interetnic, pe cunoaşterea şi respectul reciproc.

În cadrul discuţiilor, a rezultat disponibilitatea promovării şi împărtăşirii şi altor state din regiune a experienţei şi lecţiilor învăţate de România în crearea şi aplicarea acestui model de inter-culturalitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.