Acasă Alte comunitati Nemuritorul Nichita”, la Bruxelles. 90 de ani de la nașterea poetului Nichita...

Nemuritorul Nichita”, la Bruxelles. 90 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu

Vineri, 31 martie 2023, în ziua în care poetul Nichita Stănescu ar fi împlinit 90 de ani, ICR Bruxelles organizează evenimentul „Nemuritorul Nichita 90/ Nichita Stănescu prin oglinda poeziei sale” – expoziție și seară literară, la Consulatul României în Regatul Belgiei. În cadrul proiectului, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei, vor avea loc o prelegere susținută de dr. Cristina-Alice Toma, lector de limba română la Universitatea Liberă din Bruxelles, și o expoziție foto-documentară dedicată marelui poet român.

Prelegerea „Nichita Stănescu prin oglinda poeziei sale / Nichita Stănescu à travers le miroir de sa poésie” constă în abordarea poeziei lui Nichita Stănescu din perspectiva tradiției liricii interbelice și trecerea în literatura autohtonă, de la modernismul începutului de secol spre postmodernismul anilor ‘60-’80, subliniind rolul pe care l-a avut Nichita Stănescu în marea mutație a structurilor limbajului și viziunii poetice. Fiecare volum al lui Nichita Stănescu a produs în literatura română o revoluție a limbajului poetic, în jurul cărților sale dându-se o adevărată „bătălie a (neo)modernității”.

Invitații prof. Alice Toma sunt Ioana Raluca Zaharia, cercetător în artele spectacolului și scriitoare, care va recita din creația marelui poet, și Laura Dos Santos, muzician, care va interpreta două melodii compuse pe versurile lui Nichita Stănescu.

Expoziția foto-documentară cuprinde 15 imagini cu poetul, precum și fragmente din opera sa, și va fi deschisă, în perioada 31 martie – 15 aprilie 2023, la Consulatul României în Regatul Belgiei.

Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983), poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române, este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”.

Proiectul face parte din strategia ICR Bruxelles de a promova creatorii români de excepție și de a consolida imaginea ICR Bruxelles ca instituţie parteneră cu deschidere către mediul academic, către cunoscători și iubitori de cultură română. De asemenea, reprezentanța continuă colaborarea cu Universitatea Liberă din Bruxelles și, nu în ultimul rând, menţine cooperarea cu Ambasada României în Regatul Belgiei, în vederea dezvoltării unor programe comune de diplomație culturală