Acasă Europa Noua PEV pune accent pe diferențierea între parteneri

Noua PEV pune accent pe diferențierea între parteneri

Revizuirea politicii europene de vecinatate

Parlamentul European (PE) a adoptat, în sesiune plenară la Strasbourg, raportul privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate. Versiunea finală a raportului conţine amendamentele promovate de europarlamentarul român Andi Cristea, raportor în dosar, cu privire la necesitatea acordării perspectivei europene statelor din Vecinătatea Estică, se spune într-un comunicat de presă.

Andi_Cristea„Paragraful 20 conține un text ambițios pe care l-am propus cu privire la acordarea perspectivei europene acelor state din Parteneriatul Estic, care îndeplinesc condițiile necesare, conform articolului 49 al Tratatului UE. Mă gândesc, în primul rând, la Rep. Moldova. Amendamentele pe care le-am promovat au fost adoptate în întregime, fie direct sau prin intermediul amendamentelor de compromis negociate”, a afirmat europarlamentarul român, potrivit sursei citate.

Referindu-se la situația curentă din Rep. Moldova, europarlamentarul român și-a exprimat preocuparea în legătură cu durata negocierilor pentru formarea unui Guvern ”cu o majoritate puternică și hotărâtă” la Chișinău, menționând că „un asemenea Executiv ar fi singurul capabil să răspundă atât așteptărilor legitime ale oamenilor pentru un trai mai bun, cât și așteptărilor de reformă de la Bruxelles”.

Potrivit europarlamentarului român, „liderii politici de la Chișinău trebuie să acționeze rapid cu înțelepciune și curaj, să pună interesele țării în fața orgoliilor transpartinice. Dacă politicienii nu dau dovadă de viziune, Rep. Moldova calcă în necunoscut”.

„Mesajul nostru este unul clar: elita politică trebuie să recâștige încrederea oamenilor – afectată de scandaluri precum cel bancar, și poate face asta în baza unui plan coerent de reforme, singura cale sigură spre prosperitate și stabilitate. Recredibilizarea poate începe doar cu lupta reală împotriva corupției și cu reforme implementate”, a conchis Cristea.

Eduard KukanLa rândul său, Eduard Kukan (PPE, SK), afirmă că ”Stabilirea unei politici de vecinătate ambițioase și de perspectivă este în prezent una dintre cele mai mari provocări în relațiile externe ale UE. Uniunea trebuie să arate viziune, deoarece numai având în vecinătatea sa state democratice, sigure, stabile și prospere se pot garanta perspective mai bune pentru viitor”.

Potrivit Raportului adoptat ieri de Parlamentul European, Politica Europeană de Vecinătate trebuie să se întoarcă la scopul său inițial de a crea o zonă de prosperitate, stabilitate, securitate și de bună vecinătate.

UE trebuie să revină „la elementele de bază” și locul acestor obiective în agenda sa. Parlamentarii europeni subliniază că politica revizuită trebuie să fie diferențiată și bazată pe valori și principii europene, democrație, statul de drept și respectarea drepturilor omului.

Acesta solicită, de asemenea sprijin pentru ca democrația, statul de drept, buna guvernare, consolidarea statului, drepturile omului și libertățile fundamentale să fie în centrul PEV. Statele sale membre UE și ar trebui să ofere stimulente și know-how pentru sprijinirea reformelor democratice, în conformitate cu principiul „mai mult pentru mai mult”.

Raportul subliniază necesitatea unor parteneriate solide cu țările învecinate, subliniind, de asemeena, că PEV trebuie să fie parte a politicii externe mai largi a UE și ca ceilalți actori strategici care exercită influență asupra țărilor din vecinătate – „vecinii vecinilor” – să fie recunoscuți ca atare, ca și organizațiile internaționale și regionale, printre altele, prin abordarea aspectelor de interes comun și care suscită preocupări reciproce, inclusiv securitatea regională și mondială, prin intermediul cadrelor bilaterale existente sau al dialogului multilateral, atunci când acest lucru este considerat oportun și pertinent.

Lansată în 2004 pentru 16 țări (Algeria, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Egipt, Georgia, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Moldova, Palestina, Siria, Tunisia și Ucraina) Politica UE de Vecinătate a direcționat către aceste state între 2007 și 2013 sprijin financiar de peste trei milioane de euro. Primăvara Arabă și conflictul din Ucraina au grăbit Uniunea Europeană să modifice PEV, care nu este altceva decât cadrul politic de colaborare cu țările aflate le granițele sale. Noua PEV pune accent pe diferențierea între parteneri și va acorda o atenție deosebită securității, propagandei și conflictelor.