O româncă, în echipa câștigătoare a Premiului Nobel pentru Fizică în 2017

O româncă, în echipa câștigătoare a Premiului Nobel pentru Fizică în 2017

Foto: criticarad.ro

Premiul Nobel pentru Fizică din 2017 a fost acordat marți, la Stockholm, în cadrul unei ceremonii transmisă de toate mass-media internaționale.

Din echipa celor trei savanți de la LIGO face parte şi românca Anamaria Effler. Aceasta are 33 de ani și s-a născut în Arad. Studiile le-a terminat la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Arad, Colegiul „Moise Nicoară”, fiind parte a unei generații de elită care a absolvit în anul 2003. Ea face parte din LIGO  (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory ) – echipa câștigătoare alături de care a lucrat la acest proiect timp de 10 ani, scrie criticarad.

Rainer Weiss, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts,  Kip Thorne și Barry Barish, din cadrul Institutului de Tehnologie din California, au primit marți premiul Nobel pentru fizică pentru descoperirea valurilor în spațiu-timp, cunoscute sub numele de valuri gravitaționale, care au fost prezise de Albert Einstein acum un secol, dar nu au fost niciodată văzute direct. La anunțarea premiului, Academia Regală Suedeză a numit-o „o descoperire care a zdruncinat lumea”. Revelația s-a petrecut în februarie 2016, când o colaborare internațională a fizicienilor și astronomilor a anunțat că au înregistrat valuri gravitaționale provenite din ciocnirea unei perechi de găuri negre masive, la un miliard de ani lumină distanță. Descoperirea a fascinat, efectiv, lumea.

La 14 septembrie 2015, fundația LIGO, fondată de Fundația Natională de Științe (FSN), a realizat primele observări directe ale valurilor gravitaționale în buclă de spațiu și timp predicate de Albert Einstein cu 100 de ani mai devreme. Anunțul public a avut loc în data de 11 februarie 2016, la Washington DC.