Peliculă românească la Festivalul Internațional de film de la Istanbul

Peliculă românească la Festivalul Internațional de film de la Istanbul

Foto: ICR

În perioada 21 septembrie – 1 octombrie, sub genericul: Iyi Bir Komşu Mahallesini Sahiplenen Birisi Midir? / Is a good neighbour someone who owns up to their neighbourhood?, va avea loc Festivalul Internațional de film de la Istanbul.

Festivalulul face parte din seria de evenimente conexe a ediției a 15-a a Bienalei Istanbul, organizat de Istanbul Modern (Muzeul de Artă Modernă din Istanbul) și care se va desfășura în perioada 21 septembrie – 1 octombrie 2017. Filmul românesc selectat pentru acest festival și care corespunde tematicii este „Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean.

Alături de România, Grecia, Siria, Suedia, Japonia, Argentina, Spania, Austria, Filipine și Portugalia își susțin producțiile cinematografice în cadrul Festivalului.

Pentru acestă primă ediție a festivalului, care se dorește a fi continuată din doi în doi ani, vor fi proiectate 20 de filme, intrarea la festival fiind gratuită. Filmul românesc va rula în zilele de 23 septembrie și 28 septembrie 2017.

„Un etaj mai jos” este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de cineastul român Radu Muntean, iar protagonişti sunt actorii Teodor Corban şi Iulian Postelnicu. Filmul a făcut parte din selecţia de la Cannes 2015, în cadrul secţiunii Un Certain Regard şi a participat la prestigioasele competiţii de film de la Toronto şi Londra, primind elogii în presa internaţională. Acţiunea porneşte de la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă şi gravitează în jurul lui Sandu Pătrascu, singurul martor, şi frământările interioare ale acestuia legate de demascarea sau tăinuirea făptaşului, care îi este totodată vecin.

Scenariul peliculei este semnat de regizorul Radu Muntean, împreună cu vechii săi colaboratori Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.