Acasă Alte comunitati ”Povestiri despre România, țara părinților”, un album de cultură și spiritualitate românească

”Povestiri despre România, țara părinților”, un album de cultură și spiritualitate românească

Volumul ”Povestiri despre România, țara părinților”, semnat de scriitorul Petre Crăciun, va fi lansat pe 19 noiembrie, la Bucureşti şi este destinat copiilor români din Dispora și comunitățile istorice.

Acesta este finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe și va fi oferit în acest an asociațiilor românești din străinătate, îndeosebi copiilor care știu tot mai puține lucruri despre țara unde s-au născut ei sau părinții lor.

La eveniment vor participa Angel Tîlvăr, ministrul pentru relațiile cu românii de peste hotare, Zvetlana Ileana Preoteasa, director general Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Radu Baltasiu, director, Institutul Cultural Român, direcţia Românii din Afara Granițelor și Limba Română, jurnalistul Corneliu Vlad.

”Povestiri despre România, țara părinților” conține capitolele Ţara celor şapte viteji şi a Zânei-Zânelor, Omul este mai liber într-o casă ţărănească, „Mioriţa este Iliada şi Odiseea genetică a poporului nostru” și Dumnezeu este la o palmă de tine.

Cartea oferă cititorilor săi 150 de fotografii color, un adevărat album de istorie, artă, civilizație și spirtualitate românească. Sunt inserate și foarte multe imagini care pun în valoare activitatea asciațiilor românești din comunități și Dispora.

”Povestiri despre România, țara părinților” își propune familiarizarea unui număr cât mai mare de copii care trăiesc în afara granițelor cu informații despre România, țara părinților, prezentate sub forma unor povestiri atractive, pe înțelesul copiilor, ușor de memorat.

Copiii din comunitățile istorice și chiar cei din Diaspora au nevoie de cărți în limba română și au nevoie îndeosebi de cărți care să le prezinte într-un mod atractiv valorile, frumusețile, personalitățile, într-un cuvânt elementele identitare care definesc poporul roman și România. Am propus Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni editarea unui volum în care toate aceste valori să fie expuse sub forma unor povestiri pe care câțiva copii născuți sau care trăiesc departe de țară le află de la bunicul lor, un personaj sfătos, bun povestitor, care le dezvluie o lume minunată, locuri de vis, legende și povesti despre țara părinților. Considerăm că o astfel de abordare, cu totul nouă, este de natură să îi atragă pe micii cititori care trăiesc departe de țară”, a susţine autorul.

Petre Crăciun este membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor de literatură pentru copii și a desfășurat numeroase proiecte literare sau editoriale, cu participarea unor români din Italia, Grecia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Spania, State Unite, Republica Moldova, Ucraina sau Serbia.