Președintele Klaus Iohannis vizitează standul României de la Expoziția Milano 2015

Președintele Klaus Iohannis vizitează standul României de la Expoziția Milano 2015

Președintele României Klaus Iohannis va vizita astăzi, 14 mai, standul românesc de la Expoziția Milano 2015 – Expoziţia Universală dedicată alimentaţiei şi nutriţiei, la care participă 145 de ţări: “Este cel mai mare eveniment organizat vreodată pe aceste teme. România participă la expoziţie cu un pavilion naţional, pe care îl voi vizita cu mare interes în cursul după-amiezii. Și este, evident, lucrul cel mai important de pe ordinea de zi din vizita expoziției”, a declarat președintele înainte de plecarea sa.

În cadrul vizitei, pe care Klaus Iohannis o efectuează în perioada 14 -16 mai în Italia, președintele României îi va întâlni pe reprezentanții comunităţii româneşti din nordul Italiei, o întâlnire care va avea loc la Milano, în ultima zi figurând o vizită oficială la Vatican.

Mâine şi poimâine mă voi afla în vizită oficială la Sfântul Scaun, unde voi avea întrevederi cu Sanctitatea Sa Papa Francisc şi cu Secretarul de Stat, Cardinalul Pietro Parolin. Este o vizită foarte importantă din mai multe puncte de vedere. Mai întâi pentru că este prima întâlnire oficială la acest nivel, de la începutul pontificatului Papei Francisc din martie 2013. Apoi, foarte important din punctul meu de vedere, pentru că exact mâine, 15 mai, aniversăm 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun”, a mai anunțat Klaus Iohannis.

Prin această vizită președintele va sublinia interesul României de a aprofunda cooperarea cu Sfântul Scaun pentru promovarea libertăţii religioase, a dialogului ecumenic şi interreligios ca instrument de edificare a păcii şi pentru apărarea demnităţii umane: “Voi transmite gratitudinea statului român pentru gesturile de ospitalitate prin care Biserica Catolică a venit în întâmpinarea nevoilor religioase ale diasporei româneşti, prin găzduirea a numeroase parohii ortodoxe şi catolice în Europa Occidentală. Împreună cu Sanctitatea Sa Papa Francisc şi cu Cardinalul Pietro Parolin vom avea un schimb de opinii pe teme bilaterale, europene şi internaţionale”.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat că îi va adresa o invitație Papei Francisc de a vizita România: “Am discutat aseară cu Preafericitul Patriarh Daniel despre această chestiune și Biserica Ortodoxă susține sută la sută acest demers. Dorința noastră este dacă s-ar putea realiza o astfel de vizită în anul 2018, care este un an deosebit de important pentru noi, este anul în care sărbătorim 100 de ani de existență a României moderne. România are, prin istoria şi cultura sa, vocaţia unei relaţii speciale cu Sfântul Scaun. Dorinţa noastră este să aprofundăm în continuare această colaborare excelentă, care s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani”.