Prima vizită, la Cernăuți

Prima vizită, la Cernăuți

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Zorile Bucovinei

O delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) condusă de secretarul de Stat Gheorghe Cârciu, a vizitat în perioada 7-9 mai 2022 comunitatea românească din Cernăuți (Ucraina).

Potrivit comunicatului de presă, delegația DRP a avut întrevederi cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale, ai mediului asociativ românesc, dar și cu reprezentanți ai mass-media de limba română și ai clerului.

Prima zi a vizitei, la Consulatul General al României în Cernăuți, au fost înmânate laptopuri, cărți, ghiozdane și tablete elevilor și studenților români din regiune. În demersurile DRP pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor care aparțin minorității române, una dintre prioritățile Departamentului este menținerea dreptului la educația în limba română.

Temele de discuție s-au concentrat pe actuala sesiune de finanțare nerambursabilă, care se încheie la 30 iunie 2022, cei prezenți fiind încurajați să depună cât mai multe proiecte în beneficiul comunității. Taberele ARC din acest an, programul de granturi al instituției destinat comunității românești din Ucraina în contextul conflictului actual, dar și susținerea învățământului în limba română au fost alte subiecte discutate.

Delegația a vizitat și Muzeul „Maximilian Hacman” din Oprişeni,  prilej cu care reprezentanții DRP au reiterat  angajamentul instituției pentru susținerea învățământului în limba română din afara granițelor țării. Muzeul „Maximilian Hacman” din Oprișeni a fost înființat în 2003 și este organizat ca muzeu de istorie și etnografie, etalând exponate descoperite în regiunea Cernăuți începând din perioada paleolitică până în contemporaneitate.

În încheierea zilei, reprezentanții DRP au vizitat Universitatea Națională „Yurii Fedkovich”, unde funcționează Catedra de Filologie, Română și Clasică, fiind și fostul sediu al Mitropoliei Bucovinei și Dalmației.

În cea de-a doua zi a vizitei de lucru, la 8 mai 2022, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat la liturghia duminicală din cadrul Bisericii cu hramul Sfinților Apostoli „Petru și Pavel” din localitatea Hrușeuți, unde slujba a fost oficiată în limba română, după care, în prezența liderilor comunității a fost depusă o coroană de flori la bustul „Mihai Eminescu” din curtea casei memoriale „Aron Pumnul”.

Ulterior, delegația a vizitat Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, seria întâlnirilor continuând cu o întrevedere cu reprezentanții comunității românești din Cernăuți la Palatul Național.

Ziua s-a încheiat vizitarea Cimitirului Istoric Cernăuți și a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Luni, 9 mai 2002, au avut loc întrevederi cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale – respectiv cu Serhii Osachuk, președintele Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Roman Klichuk, primarul orașului Cernăuți, Gheorghe Lutic, primarul satului Iordănești și cu Vasile Ioneț, directorul Școlii din Iordănești, comuna Carapaciu.

Principalele teme de discuție au vizat drepturile minorității românești din regiune, calendarul proiectelor și programelor derulate de DRP în anul 2022, dar și continuarea demersurilor de acordare a burselor pentru elevii etnici români din Ucraina care învață limba română sau în limba română. Partea ucraineană a mulțumit delegației DRP pentru sprijinul umanitar acordat Ucrainei de către Guvernul României în această perioadă grea.

De asemenea, un alt subiect important l-a reprezentat eficientizarea colaborării dintre autoritățile regionale și locale ucrainene și cele române.

Vizita la Cernăuți a fost prima pe care secretarul de Stat Gheorghe Cârciu a efectuat-o, de la preluarea mndatului, în luna ianuarie a acestui an.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.