Acasă Stiri Primul transport de alimente oferite de România cu titlu gratuit Republicii Moldova...

Primul transport de alimente oferite de România cu titlu gratuit Republicii Moldova a ajuns peste Prut

Primul transport de alimente oferite de România cu titlu gratuit Republicii Moldova a fost recepționat de Agenția Rezervelor Materiale de peste Prut.foto-_j0a0651Este vorba despre un lot de 203 tone de zahăr, din cele 1.170 de tone care vor ajunge în această lună în Moldova. Ajutorul umanitar va fi distribuit instituțiilor sociale (case de copii, școli internat, grădinițe, aziluri de bătrâni etc.) pentru completarea rezervelor anuale. Cantitățile care vor rămâne nedistribuite instituțiilor sociale vor intra în rezerva de stat a Republicii Moldova.

Cu acest prilej, viceprim-ministrul Gheorghe Brega, care a participat la recepția primului transport umanitar de alimente, a mulțumit ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca, pentru sprijinul acordat Republicii Moldova: „Acum am înțeles ce înseamnă prietenul bun la nevoie se cunoaște. Nu știu o altă țară care să ne fi ajutat atât de mult ca România”, a spus Gheorghe Brega.

Reamintim că, pentru a răspunde contextului economico-social dificil prin care trece în această perioadă Republica Moldova, România a decis acordarea, cu titlu gratuit, a unui ajutor umanitar, în valoare de 16,690 milioane de lei, cetățenilor de peste Prut.
Este răspunsul Guvernului de la București la cererea Executivului de la Chișinău, formulată cu prilejul vizitei premierului Pavel Filip, în luna ianuarie, și reluată printr-o scrisoare oficială în luna februarie.

Sprijinul constă în produse alimentare de bază (făină, zahăr, mălai, orez, paste făinoase, conserve din carne, conserve pateu, conserve din legume) și păcură, care vor ajunge de la Rezervele Statului și vor fi duse la Chișinău cu mijloace auto de transport tot de la Rezervele Statului.

În ceea ce privește păcura, Guvernul a alocat 3,130 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Ministerului de Interne (MAI) și va fi transportată pe calea ferată.

foto-_mg_1656Pe de altă parte, este posibil ca în perioada următoare, din fondurile Ministerului Dezvoltării, Guvernul României să acorde și un grant nerambursabil de un milion de euro pentru proiecte de utilitate publică în Republica Moldova.

Pentru transparența distribuirii produselor care vor ajunge la Chișinău, Gheorghe Brega, viceprim-ministru în Cabinetul Filip, a convocat o ședință a grupului de lucru ajutorul umanitar nerambursabil acordat de Guvernul României.

S-a discutat mecanismul de recepționare și repartizare a ajutorului umanitar, veridicitatea listelor nominale, precum și asigurarea transparenței procesului de distribuire a coletelor cu produse alimentare către beneficiari. În acest context, viceprim-ministrul a propus publicarea listelor nominale ale beneficiarilor pe site-ul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, după consultarea legislației privind protecția datelor personale.

Distribuirea ajutoarelor din România va fi monitorizată la nivel național cu implicarea societății civile, în particular de rețeaua de organizații ne-guvernamentale active în domeniul social.