Acasă Franta Profesorul Cicerone Rotaru, omagiat la Ambasada României din Paris

Profesorul Cicerone Rotaru, omagiat la Ambasada României din Paris

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, i-a înmânat prof. dr. h. c. Cicerone Rotaru o plachetă de onoare, cu ocazia împlinirii a 90 de ani: „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru întreaga activitate în domeniul cercetării științifice forestiere, în ecologie și în învățământul superior silvic, pentru contribuția la consolidarea legăturilor dintre România și Franța și la promovarea prestigiului României în lume”.

În alocuțiunea sa, diplomatul român a evidențiat meritele profesionale ale acad. Cicerone Rotaru, autorul primului tratat din lume despre tehnologia exploatării lemnului și al conceptului global de protecție a mediului. S-a referit, totodată, la rolul important pe care acad. Rotaru l-a avut în specializarea silvicultorilor români în anii ‘90, prin asigurarea unor stagii de pregătire în Franța și dotarea cu echipament informatic a instituțiilor de profil. Nu în ultimul rând, a subliniat contribuția acad. Rotaru la crearea de parteneriate între localități românești și franceze, concretizată prin relația de cooperare dintre Vișeu de Sus și Croissy-sur-Seine. De altfel, din partea Primăriei din Vișeu de Sus, acad. Rotaru a primit diploma de Cetățean de Onoare al orașului.

Născut la Vaslui în 1926, Cicerone Rotaru a absolvit Facultatea de Silvicultură a Institutului Politehnic din București. A lucrat la Institutul de Studii și Construcții Forestiere din București și în același timp a predat la facultățile de silvicultură din Brașov și București. La doar 27 de ani a devenit rector al Institutului Forestier din Brașov, iar în 1971 a obținut titlul de doctor în științe agrosilvice, specialitatea silvicultură. După o experiență academică la Universitatea din Constantin, Algeria, s-a stabilit în Franța, unde a activat ca inginer-cercetător, șef de proiect, profesor asistent la Școala Națională de Ingineri Forestieri de la Nogent-sur-Vermisson, iar din 1991, la Școala Națională de Geniu Rural, Ape și Păduri de la Nancy.

Este autorul a circa 60 de lucrări publicate în limbile franceză, germană, italiană și engleză, care l-au consacrat atât în Franța, cât și la nivel internațional, în domeniul de cercetare interdisciplinară silvicultură, exploatare forestieră, economie și protecția mediului.

Cu o activitate de peste 65 de ani și realizări remarcabile, acad. Rotaru deține importante distincții, titluri și premii internaționale: Ofițer al Ordinului Național al României „Serviciul Credincios”, membru-corespondent al Academiei de Agricultură din Franța, membru al Academiei de Științe din New York, Cavaler, apoi Ofițer al Ordinului de Merit Agricol al Franței, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea și al Universității Libere Internaționale din Chișinău, Medalia de onoare americană Franklin, Medalia de Aur a orașului francez Puteaux.

La evenimentul organizat de Ambasada Romaniei din Paris au fost prezenți Vasile Tomoiagă, președintele Clubului Antreprenorilor Români din Străinătate, membri ai filialelor Franța ale Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundației CAESAR, precum și reprezentanți ai conducerii Primăriei din Croissy-sur-Seine, localitate parteneră a orașului Vișeu de Sus din jud. Maramureș: Natacha Derveaux și René Martin.