România a obținut o medalie de aur, două medalii de argint şi...

România a obținut o medalie de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică

Foto: România Pozitivă

În perioada 2–7 mai 2017 s-a desfăşurat în Ohrid, Macedonia, a 34-a Olimpiadă Balcanică de Matematică (BMO 2017), competiţie anuală la care au participat elevi de liceu, până la șase elevi din fiecare țară, cu vârsta până în douăzeci de ani.

Fiecare participant, a avut de rezolvat, în cel mult patru ore şi treizeci de minute, patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră.

Elevii români au obţinut următoarele rezultate: Medalie de aur: Ciprian-Mircea Bonciocat (40 de puncte, punctaj maxim) de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti; Medalii de argint: Mihnea-Gabriel Doica (31 de puncte) de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și Dragoș Manea (31 de puncte) de la Colegiul Național “Andrei Șaguna” din Brașov; Medalii de bronz: Mihnea-Andrei Ocian (30 de puncte) de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti, Theodor-Mihai Iliant (28 de puncte) de la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanța și Antonie Ciocan (22 de puncte) de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.

Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi însoţită de conf. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara.

La BMO 2017 au participat echipe din Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei A, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (țări membre) precum şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Kârgâzstan, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei B, Turkmenistan, Marea Britanie și Qatar (țări invitate).

BMO poate fi organizată numai într-una din țările membre și numai țările membre pot participa oficial în competiție. Țara gazdă poate invita și alte țări ca participanți neoficiali. BMO își propune încurajarea relațiilor de prietenie între elevii și profesorii din țările participante, stimularea şi dezvoltarea elevilor talentați la matematică şi crearea de oportunități pentru schimbul de informații cu privire la programele școlare și practicile din ţările membre. De asemenea, BMO contribuie la dobândirea de experiență și pregătirea pentru Olimpiada Internaţională de Matematică (IMO).

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.