Românii din regiunea Cernăuți vor sărbători Ziua Limbii Române

Românii din regiunea Cernăuți vor sărbători Ziua Limbii Române

DISTRIBUIȚI

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” va derula proiectul „Ziua Limbii Române sărbătorită la Cernăuți, Ucraina”, la  Cernăuți, în Ucraina, în 31 august 2019.

În cadrul concertului „România de acasa”, pe scena Filarmonicii de Stat din Cernăuți vor prinde contur momente artistice ce au rolul de a evidenția frumusețea graiului românesc, cât și de a contribui la menținerea identității culturale a românilor din regiunea Cernăuți.

Concertul extraordinar dedicat Zilei Limbii Române va începe la ora  16.00 și este prezentat de actrița Alexandra Velniciuc.

Artiștii care vor crea un cadru propice reapropierii românilor din teritoriul nord bucovinean de cultura română sunt: Ilie Caraș, Elena Merișoreanu, Ana Ilca Mureșan, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Victoria Costinean, Ansamblul „Alunelu” și Ansamblul „Izvoraș”.

În cadrul evenimentului este prevăzută și o ceremonie de decernare a diplomelor pentru cadrele didactice, persoanele importante care contribuie la conservarea și promovarea limbii și culturii române în regiunea Cernăuți, cât și pentru elevii români care s-au evidențiat prin merite deosebite la studiul limbii române sau materiilor predate în limba română.

Organizarea unor activități culturale, îndeosebi cu prilejul celebrării Zilei Limbii Române, va contribui la conservarea identității culturale românești și la reliefarea importanței utilizării limbii române în viața de zi cu zi a etnicilor români, și a importanței studierii limbii române sau a altor materii predate în limba română în școlile din regiunea Cernăuți, cât și în cadrul altor școli din orașe ucrainiene, care găzduiesc comunități de români.

Proiectul se va implementa în parteneriat cu „Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea”.

Acțiunea își propune să contribuie la procesul de conștientizare a  românilor din Cernăuți asupra rolului esențial pe care limba română îl joacă în formarea continuă și evoluția comunității de care aparțin.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.