Slovacia deschide Ambasadă în Moldova

Slovacia deschide Ambasadă în Moldova

DISTRIBUIȚI

Vicepremierul Slovaciei, Miroslav Lajčák, ministru de Externe, se află în vizită oficială în Republica Moldova, unde va participa la inaugurarea Ambasadei Republicii Slovace în Republica Moldova şi la deschiderea Forumului de afaceri moldo-slovac, transmite Moldpres. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a menţionat în cadrul unei conferinţe comune cu ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, că „deschiderea ambasadei la Chişinău este un exemplu de susţinere din partea Slovaciei. Pe parcursul ultimelor trei ani, autorităţile slovace au oferit suport Moldovei în valoarea de peste 1 mln de euro”. Şeful diplomaţiei de la Chişinău a adăugat că în cadrul vizitei omologul său slovac la Chişinău au fost puse în discuţie mai multe subiecte ce ţin de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, dar şi aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul economic.

Ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, a specificat că ţara sa susţine Moldova în procesul de integrare europeană şi este gata să ofere experienţa pe care o are în acest domeniu. “Orientarea europeană este cea mai bună alegere pe care Republica Moldova o poate face. În ultimul timp, Guvernul de la Chişinău a realizat o serie de reforme ce vor fi apreciate de UE”, a spus Lajčák. El a adăugat că pe parcursul anului curent va fi lansat un comitet interguvernamental moldo-slovac pentru relaţii economice.

Agenda vizitei mai include întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, și prim-ministrul Iurie Leancă.

Având în vedere că Slovacia este un susţinător şi promotor activ al dialogului RM – UE, inclusiv în formatul Vişegrad şi Grupul pentru Acţiunea Europeană, elementul de bază al discuţiilor îl va constitui agenda europeană a R. Moldova, inclusiv implementarea prevederilor Declaraţiei comune privind cooperarea bilaterală în domeniul integrării europene, precum şi progresele realizate de ţara noastră în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Pornind de la faptul că vizita oficialului slovac are loc în contextul aniversării a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Slovacia, subiectele agendei bilaterale vor fi prioritare în cadrul discuţiilor cu oficialii moldoveni. Interlocutorii vor aborda subiecte ce ţin de proiectele sectoriale şi sprijinul oferit R. Moldova prin intermediul Fondului Guvernului Slovaciei „Asistenţă pentru Dezvoltare”, pregătirea experţilor naţionali în domeniul integrării europene, colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale, cooperarea în domeniul comercial-economic şi umanitar, precum şi reluarea activităţii Comisiei interguvernamentale moldo-slovace.

Prima vizită a viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák a avut loc în mai 2012.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.